Oliver Stone panee Bushia halvalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oliver Stonen ohjaama George W. Bushin muotokuva, nimeltään ytimekkäästi W. taitaa olla loppuvuoden mielenkiintoisin elokuva.

Se on kiinnostava, vaikka se tulee Bushin presidentinuran kannalta kovin myöhässä, eikä se voi olla tylsä, vaikka se ei olisi erityisen hyvä.

Näin suoraa ja ajankohtaista poliittista fiktioelokuvaa ei Yhdysvalloissa ole tehty miesmuistiin.

Viimeisin Valkoisen talon sotkuihin kantaaottanut satiiri taisi olla Wag the Dog – häntä heiluttaa koiraa, mutta ei siinäkään puhuttu asioista niiden oikeilla nimillä.

W.:stä on taannoin julkaistu traileri. Se antaa osviittaa siitä, miten Stone Bushin kuvaa: rattijuoppona, uhkapelaajana, perheen mustana lampaana, tunarina.

Ja kyllähän Stone on Bushia jo pitkään halveksinut. Muutama vuosi sitten hän totesi haastattelussa, että mikään ei ole niin pelottavaa kuin uudelleen juomaan ratkeamista pelkäävä ex-alkoholisti Yhdysvaltojen presidenttinä.

Toivottavasti Stone onnistuu elokuvassaan, vaikka se on tehty todella nopeasti – kuvaukset alkoivat toukokuun puolivälissä ja ensi-ilta on jo 17.10. Stone on kuitenkin Amerikan tärkeimpiä ja nerokkaimpia elokuvantekijöitä, ja edellisestä täysosumasta on jo aikaa.

Ainakin W. varmasti osoittaa vääriksi ne Stonen edellisen elokuvan World Trade Centerin joissain katsojissa herättämät luulot, että vastarannankiiskenä ja provokaattorina tunnettu ohjaaja olisi lähtenyt Yhdysvaltojen nykyhallinnon keikkaan.

Eihän World Trade Center ottanut kantaa muuhun kuin pelastustyöntekijöiden sankaruuteen – sotamielialaa lyhyesti lietsonut tyyppikin oli täysi psykopaatti.

W.:n Suomen ensi-illasta ei ole vielä tietoa.

Kaikki Kuvien takaa -blogit löydät täältä