Oliko Sonyn tietomurto Pohjois-Korean kosto Kim Jong-unia pilkkaavasta komediasta?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Joku hakkeroi elokuvastudio Sonyn tietokoneet. Tietovarkaus oli elokuva-alalla aivan omaa luokkaansa. Tiedotusvälineet ovat nyt auliisti jakaneet liike- ja muita salaisuuksia.

Julki on tuotu pomojen miljoonaliksat ja noin 6000 työntekijän palkat, julkkisten salanimiä ja puhelinnumeroita, luottokorttien numeroita, valmisteilla olevien elokuvien käsikirjoituksia, salaisia muistioita ja suunnitelmia sekä paljon muuta. Hakkerit pistivät jakoon myös uutuuselokuvia, joista kaikki eivät olleet ehtineet valkokankaille asti.

Tämä Angry Birds -brändin ja elokuvan markkinapositiointia koskeva presentaatiokuva saattaa kiinnostaa erityisesti suomalaisia. Elysium-elokuvaan liittyvässä aivoriihessä taas oltiin keksitty, että tämän sosiopoliittisesti latautuneen elokuvan tulisi ”välttää sosiopoliittisia teemoja”.

On vaikea sanoa, keksittiinkö yhteys Sonylla vai mediassa, mutta rikos kääntyi myös mainokseksi. Jotenkin muuttui ihan kutakuinkin lähes ”totuudeksi”, että tietomurto oli varmaankin Pohjois-Korean tekosia.

Sonyn vuoden viimeinen iso leffa on The Interview, jossa koomikot näyttelevät Pohjois-Koreaan matkaavia ja Kim Jong-unin murhaa kaavailevia toimittajia.