Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Oikeusjuttu vireillä? Wonder Woman sai vastaansa ulisevat miehet

Blogit Kuvien takaa 1.6.2017 07:45
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

DC-sarjakuvaelokuva Wonder Womanista järjestetään Alamo Drafthouse -teatteriketjun saleissa Yhdysvalloissa muutamia näytäntöjä, jotka on tarkoitettu vain naisille ja tytöille.

Enemmän kuin 96% ketjun Wonder Woman -näytännöistä on kuitenkin aivan tavallisia, kaikille avoimia, business as usual.

Harvoinpa pääsee lukemaan mitään niin tyhmää kuin amerikkalaisten miesasiamiesten ulina siitä, miten naisille tarkoitetut näytökset heitä loukkaavat ja harmittavat. Niitä on Twitterissä satoja ellei tuhansia, tässä esimerkki, kirjoittajana uuden laitaoikeiston (”alt-right”) aktiivi Jack Posobiec.

Wonder Woman tulee Suomessa elokuvateattereihin perjantaina. Se on ensimmäinen uuden polven supersankarielokuva, jonka ohjaaja on nainen, Patty Jenkins. (Wonder Woman eli Ihmenainen on muuten sarjakuvamytologiansa mukaan kotoisin Themysciran saarelta, jossa asuu ainoastaan naisia.)

Elokuva on saanut supersankarileffaksi poikkeuksellisen hyvän kriitikkovastaanoton. Rotten Tomatoes -saitin mukaan 94 prosenttia arvosteluista on ollut positiivisia, joten elokuva on noussut lajityyppinsä ehdottomaan kärkeen Loganin (92%), Iron Manin (94%) ja Yön ritarin (94%) seuraan.

Posobiecille huutelu ei riittänyt. Tomera touhupetteri kertoi eilen vieneensä asian New York Cityn ihmisoikeusvirastoon. (Mashablen juttu taustoittaa.)

Kaupungissa on siis erityinen valvova ihmisoikeuskomissio sekä erityisiä paikallisia tasa-arvolakeja. Näitä Posobiec nyt trollaa. Kantelu ei ole vielä syyte, joten katsotaan mitä tapahtuu. Meninistit ovat joskus voittaneetkin Yhdysvalloissa oikeusjuttujaan esimerkiksi naisten iltoja järjestäviä yökerhoja vastaan, Mashable kertoo.

Laitaoikeiston ulisijat ovat varmasti itseensä tyytyväisiä, mutta lähinnä keissi tuntuu tuovan julkisuutta heidän ei-niin-implisiittiselle naisvihalleen. Varsinainen voittaja on kuitenkin kekseliäästä markkinoinnistaan ja kohdeyleisöjen hyvästä palvelemisesta ennenkin tunnettu Alamo Drafthouse-ketju. Elokuvateatterialan julkaisu Celluloid Junkie jäsentelee mediahuomiohyötyä.

Alamo Drafthouselle kyseessä ei ole sinänsä rahasampo, sillä uuden supersankarielokuvan näytökset ovat muutenkin suosittuja ja ketju luovuttaa osan näiden erikoisnäytösten lipputuloista Planned Parenthoodille, muun muassa ehkäisyneuvontaa tarjoavalle järjestölle, jonka rahoitusta Trump on leikannut.

Positiivista huomiota on kuitenkin vaikea mitata rahassa. Ja kukapa haluaisi samaan elokuvasaliin Posobiecin kaltaisten tyyppien kanssa anyway?