Ohjaaja Manoel de Oliveira täyttää 105 vuotta ja suunnittelee seuraavaa elokuvaansa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Portugalilainen Manoel de Oliveira täyttää tänään 105 vuotta. Hän ohjaa elokuvia yhä.

Sata ja viisi vuotta. de Oliveira ohjasi ensimmäisen dokumenttielokuvansa 1931, mutta aloitti filmin parissa jo pari vuotta aiemmin.

de Oliveira ei ole kuka tahansa leffamaakari, vaan arvostettu tekijä. Hänen elokuvansa saavat ensi-iltansa ykkösluokan festivaaleilla eli Cannesissa, Berliinissä ja Venetsiassa. Viimeksi hän sai valmiiksi episodin elokuvaan Historical Center, jonka neljään ohjaajaan kuuluu myös Aki Kaurismäki. Elokuva nähtiin kesällä Sodankylässä.

Kenenkään muun ura elokuva-alalla ei ole tiettävästi kestänyt mykkäkaudelta digiaikaan.

Twitterissä on leikitty hashtagilla #thingsmanoeldeoliveiraisolderthan ja iästä on tehty seuraavia humoristisia havaintoja.

de Oliveira on vanhempi kuin Vatikaani.

de Oliveira on vanhempi kuin Jean-Luc Godardin äiti.

de Oliveira on vanhempi kuin Errol Flynn.

de Oliveira on vanhempi kuin ruostumaton teräs.

Takana on 31 pitkää näytelmäelokuvaa ja useita dokumentteja. Elokuvia voisi olla enemmänkin, sillä de Oliviera aktivoitui tosissaan pitkien fiktioiden parissa vasta 1990-luvulla – siis yli 80-vuotiaana, vaiheessa jossa useimpien ohjaajien urat ovat ohi.

Vielä vertailun vuoksi: mikäli sinänsä kunnioitettavaan ikään ehtinyt Clint Eastwood (s. 1930) säilyy yhtä hyvässä terässä, hän voi huoletta ohjata vielä ainakin 22 vuotta. Aki Kaurismäellä (s. 1957) olisi edessään vähintään 49 aktiivista vuotta. Dome Karukosken (s. 1976) ohjaajanuraa olisi odotettavissa vielä ainakin 68 vuotta.

Onnea Portugaliin, jossa de Oliveira valmistelee seuraavaa elokuvaansa The Old Restelo.