Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Nordic crime-ilmiö valkokankaalla: Fincher filmasi jo Larssonia, seuraavaksi Scorsese Norjaan?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 8.12.2011 08:00

Stieg Larsson -buumista alkanut pohjoismaisen rikoskirjallisuuden vyöry myös elokuvateattereihin ei osoita hidastumisen merkkejä.

Kirjoitin aiheesta pitkän jutun, joka ilmestyi Suomen Kuvalehdessä neljä viikkoa sitten: Rikosaalto Pohjolassa.

Lue myös

Miksi pohjoismainen rikoselokuva menestyy mutta Suomi jäi junasta

Pian sen jälkeen jo uutisoitiin, että Martin Scorsese on toden totta tarttunut kaksin käsin Jo Nesbon romaaniin Lumiukko. Kuten David Fincherin pääasiassa Tukholmassa kuvaama Larsson-elokuva The Girl with the Dragon Tattoo, myös Lumiukko saatettaisiin kuvata tapahtumakaupungissa, Oslossa. (Tosin viimeisimmän tiedon mukaan Scorsese haluaa ohjata ensin kauan suunnittelemansa jesuiittatarinan Silence.)

Me suomalaiset emme ole dekkarisankareitamme muiden maiden valkokankaille saaneet, mutta tammikuussa Tukholmassa alkavat Lars Keplerin romaanin Hypnotisoija kuvaukset.

Lasse Hällström palasi sitä varten kotimaahansa vietettyään neljännesvuosisadan Hollywoodissa. Hypnotisoijasta tulee hänen ensimmäinen trillerinsä. Ja mikä kiinnostavinta, toiseen pääosaan poliisi Joona Linnaksi Hällström on värvännyt suomalaisen Tobias Zillacusin.

Saa nähdä, kuinka pitkään buumi jatkuu. Ehkä suomalainen elokuva-alakin vielä pääsee osalliseksi siitä.

Lue myös

Miksi pohjoismainen rikoselokuva menestyy mutta Suomi jäi junasta

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Hieno juttu että saadaan muutakin kuin amerikkalaista roskaa. Oikeastaan pitäisi olla normi että EU-maissa pitäisi olla vissi prosentti omaa filmiä telkassa, ettei amerikkalainen ylivalta saa rosvota meitä raakalla väkivallalla.

Edellinen Nesbo onnistui hauskasti Headhuntersina. Toki tuntuu, että vanhempi Scorsese on hiukan tuuliajoilla näiden aiheidensa kanssa ja tekee luksustilaustöitä ja varhainen oman sanomisen vimma on jäänyt taka-alalle.

Ilo Zilliacuksen puolesta. Hän on paljon parempi näyttelijä kuin heikosta Toinen jalka haudassa -komediasta olisi voinut päätellä. Mahtavaa.

Suomalaista dekkaria Hollywoodiin?

Toivotaan, että mielummin Palmua kuin Varesta.

Hyvin menee Zillacusin näyttelijäperheellä Ruotsissa. Tobiaksen vaimo Linda naispääosittaa parhaillaan FST:llä pyörivää Anno 1790-dekkarisarjaa.