Nooa ja Mooses valkokankaalle: Darren Aronofsky ja Ridley Scott filmaavat Vanhaa testamenttia?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kaksi Hollywoodin isoa nimeä. Kaksi Raamatun suurta tarinaa.

Darren Aronofskyn ohjaama Black Swan oli superhitti, pienehkö indie-leffa, josta tuli jättimenestys etenkin Euroopassa. Ilmeisesti siksi Aronofsky saa nyt tehdä mitä tykkää.

Hän ohjaa elokuvan Nooasta ja arkista. Russell Crowe näyttelee pääosan, väitetään.

Ridley Scott puolestaan haluaa tehdä elokuvan Mooseksesta. Kummastakin lisää tämän linkin takana. (Jutussa mainitaan myös Steven Spielbergin huhuttu Mooses-leffa.)

Scottin viimeisin, scifispektaakkeli Prometheus, on ollut Euroopassa sellainen hitti kuin pitkin ja avaa tänään Yhdysvalloissa. Scottin asema on vakaa ja korkealla.

Hupaisaa kyllä, Crowe on ollut pitkään nimenomaan Scottin vakiotähti. Ehkä hänestä ei kuitenkaan ole Moosekseksi.

Raamatun aiheet eivät ole olleet Hollywoodissa suosittuja sitten 1960-luvun alun. Jeesus-elokuvia on tosin tehty, esimerkiksi Martin Scorsesen kohuttu ja siksi ongelmalliseksi katsotti tulkinta Kristuksen viimeiset kiusaukset ja Mel Gibsonin ällisyttävän sadistinen Passion of the Christ. Jälkimmäinen ei tosin tullut Hollywoodista, vaan oli Gibsonin oma tuotantoviritys – ja sen menestyttyä sadat miljoonat menivät hänen omaan pussiinsa.

Vanha testamentti on jätetty rauhaan: Cecil B. DeMillen ohjaama Kymmenen käskyä on viimeisin Hollywood-eepos aiheesta, ja siitä on 56 vuotta.

Scottin Mooses. Aronofskyn Nooa. Kenties myös Spielbergin Mooses. Miksi juuri nyt? En käsitä – en kerta kaikkiaan.