Nokia N8 ja Olive: pitkän elokuvan voi kuvata vaikka kännykällä - entä sitten?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Perjantaina Suomessakin uutisoitiin, että amerikkalaisohjaaja on kuvannut ihan kokopitkän elokuvan kännykällä.

Laite oli Nokian N8, ja kyseessä on ”tiettävästi ensimmäinen” älypuhelimella kuvattu pitkä elokuva, jutussa kerrottiin. Siinäpä olikin se olennainen, mitä tarvitsi tietää. Se, että elokuvaa mainostetaan nimenomaan kännykällä kuvatuksi ei ainakaan allekirjoittaneessa herätä minkään sortin kiinnostusta sen katsomiseen.

Myös väite, että kyseessä olisi ensimmäinen kaltaisensa, on väärin.

Oldboyn ohjaaja Park Chan-wook ohjasi Etelä-Koreassa puolituntisen leffan iPhonella viime vuonna, kuten samasta aiheesta kertovassa The Guardianin jutussa kerrottiin viime viikolla. Ok, ei täyspitkä.

Mutta jo huhtikuussa 2007 näin Tribecan elokuvajuhlilla hollantilaisen Cyrus Frischin ohjaaman Why Didn’t Anybody Tell Me it Would Become This Bad in Afganistan -nimisen kokoillan elokuvan. Avantgardepläjäyksessä Frischi itse näyttelee mielenterveydeltään järkkynyttä sotaveteraania. Elokuva oli sanoinkuvaamattoman surkea, mutta olipahan täyspitkä ja hyväksytty yhdelle Pohjois-Amerikan tärkeimmistä festareista. Menin katsomaan sitä jostain masokistisesta häiriöstä – arvasihan se etukäteen, että saan mitä tilasin.

Etelä-Afrikassakin on näköjään mesottu jostain kännyköillä kuvatusta täyspitkästä jo vuonna 2006.

Myönnetään, että näitä kahta pläjäystä ei oltu kuvattu älypuhelimilla, vaan vanhemmilla, älyttömillä taskuluureilla. Silti.

Nokia N8-leffasta sen verran, että nimi on Olive ja ohjaaja Hooman Khalili. Yhdessä roolissa on Gena Rowlands, mikä nyt sinänsä ei lupaa mitään, rahalla saa.

Tärkeintä kuitenkin on se kännykällä leikkiminen: ihan marginaalisesti enemmän maksamalla olisi kuvausryhmä saanut melko kovan luokan ammattilaiskameran. The Guardianin jutussa mainitun 500 000 dollarin budjetin huomioiden kyse ei voinut olla siitä, etteikö sellaiseen olisi rahaa. Nähtävästi teknologiajulkisuus on Oliven tekijöille se juttu.

Elokuvan voi ohjata varmasti vaikka päällään seisten ja silläkin pääsee päiväksi otsikoihin.

Vapaa toimittaja Kalle Kinnunen kertoo elokuva-alan kuulumisia ja purkaa tuntojaan näkemästään myös Twitterissä: @kallekinnunen