Niko-poro lensi Ranskaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Poroanimaatio Niko – lentäjän poika on levinnyt komeasti maailmalle. Tietenkin suosiota myös vähän liioitellaan. Sehän on Suomessa sääntö, kun kotimainen kulttuuriteos kiinnostaa vierasmaalaisia.

Ranskassa Nikoa levitetään peräti 350 kopiolla. Se on oikeasti iso määrä, vastaisi yli 20 kopiota Suomen kokoisella alueella, ja katsojiakin on kertynyt hyvin. Mutta Hesarin mukaan kyseessä on suurin suomalaisesta elokuvasta koskaan otettu kopiomäärä.

Ei ole. Markus Selinin ja Renny HarlininJäätävä polte levisi Yhdysvalloissa noin tuhanteen teatteriin vuonna 1985, kun se samaan aikaan oli vielä Suomessa täyskiellossa. Se on edelleen laajimmin USA:ssa levitetty pohjoismainen elokuva – siinä jäävät Aki Kaurismäet ja Lars von Trierit ja Lukas Moodyssonit ja Ingmar Bergmanit kauas jälkeen.

Valkokankaalle Jäätävä polte pääsi monissa muissakin maissa ja lopulta sitten Suomessakin, kun sensuuri-ihmiset lopulta myönsivät, että ei yksi elokuva sittenkään tuhoa suhdettamme Neuvostoliittoon.

(Totta kuitenkin on, että peräti yli sataan maahan myyty Niko on sikäli laajimmalle levinnyt suomalaiselokuva.)

”Elokuvan suomalaistuottajan mukaan Champs-Elysées’n joulukatua reunustavat suuret Nikon valomainokset”, Hesari hehkuttaa.

Ja kas, kuvia löytyi: Niko on tosiaan hyvin esillä, ei siinä mitään. Mutta tavallisina kadunvarsimainoksina. Ei se ihan Champs-Elyséesiä hallitse.

Molemmat Hesarin uutisen väitteet on kopioitu sanatarkkaan elokuvaa Suomessa levittävän Nordisk Filmin tiedotteesta. Helppoa tuo elokuvien markkinointi.

Nyt kun joku vielä kertoisi Nikon näkeville ulkomaalaisille, että se on suomalainen elokuva.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä