New Yorkista se alkoi - ostaako Netflix nyt elokuvateattereita?
Netflix hankki ison elokuvateatterin New Yorkista. Uutinen kuulostaa oireelta suuresta muutoksesta.
Mitä seuraavaksi? Ostaako Netflix elokuvateattereita Euroopasta, Suomestakin? Rakentaako se oman ketjun?
Ei varmasti. Jos Netflix olisi halunnut tarttua elokuvajakelun teatteripuoleen bisneksenä, se olisi ostanut saman tien jonkin pienen tai keskisuuren elokuvateatteriketjun Yhdysvalloissa. Sillä olisi varaa, ei epäilystäkään. Jos se haluaisi elokuvilleen laajaa jakelua, noin sen täytyisikin toimia: suuret teatteriketjut eivät ota Netflix-elokuvia kankailleen, koska ne ovat sitoutuneet siihen, etteivät esitä elokuvia jotka tulevat saman tien myös striimaus- tai dvd-jakeluun. Suuret ketjut edellyttävä 90 päivän eksklusiviteettia. Se ja iso kangas ovatkin ainoat asiat, jolla persoonaton multiplex voi kilpailla elokuvien jakelussa.
Mutta Netflixin bisnes ei ole valkokankaissa vaan sen striimauspalvelussa. Sille elokuvien tuominen valkokankaalle on palvelun markkinointia ja tietysti myönnytys ja palvelus sellaisten elokuvien kuin The Irishman ja Suomessa tällä viikolla joillekin valkokankaille saapuva Marriage Story tekijöille, Martin Scorseselle ja Noam Baumbachille.
New Yorkin yli 500-paikkaisen Paris-teatterin ainakin kymmenen vuoden vuokrasopimus oli käytännöllinen toimenpide: nyt Netflixillä on oma paikka ensi-iltojen järjestämiseen ja tukikohta. Los Angelesista Netflix on tavoitellut Egyptian Theatrea, joka on kuuluisa ja näkyvä paikka. Sen hankinta olisi suuri symbolinen ele. Nämä hankinnat ovat ajankohtaisia juuri nyt, sillä aiemmin Yhdysvalloissa elokuvien jakelijoita oli lailla estetty pyörittämästä myös elokuvateattereita.