Nettipokeri pelastaa Mannerheim-elokuvan: kuvaukset elokuussa
Mannerheim-elokuvan uusi pääyhteistyökumppani Unibet on internetin vedonlyönnillä ja pokerilla rikastunut monikansallinen yritys. Sopimuksesta kerrottiin Solar Filmsin lehdistötilaisuudessa iltapäivällä.
Solar Films järjesti iltapäivällä lehdistötilaisuuden, jossa uusi yhteistyökumppani paljastettiin. Tietoa pantattiin tilaisuudessa jonkin aikaa, mutta arvoitus oli ratkennut jo toimittajien saapuessa paikalle: käteen annettiin pressimateriaaleja sisältävä muistitikku, jossa oli Unibetin logo.
Sopimus oli allekirjoitettu tänään Helsingissä.
Rahasummia ei kerrottu. Markus Selin sanoi kuvausten alkavan näillä näkymin jo 17. elokuuta. Ensi-illan on määrä koittaa 22. lokakuuta ensi vuonna.
Mannerheimista tulee ”Suomen historian oppitunti ja kansainvälisesti kiinnostava laatuelokuva”, tuottaja Selin luonnehti.
Unibetin kanssa oli neuvoteltu jo helmikuusta asti, Selin paljasti – siis ennen maaliskuun rahoituskatastrofia. Tukholmassa pörssiin listattu Unibet on tukenut Suomessa aiemmin nyrkkeilijä Amin Asikaista.
Teknisten vaikeuksien jälkeen tilaisuudesta saatiin Skype-yhteys Los Angelesiin, Renny Harlinin kotiin.
Harlin oli epävarmempi siitä, alkavatko kuvaukset elokuussa. Hän sanoi tulevansa Suomeen, jos rahoitus varmistuu.
”Siinä mielessä tuottajan johdolla kaikki suunnitellaan nyt hyvin varovaisesti, että odotetaan kaikkien palasten loksahtavan kohdalleen”, hän muotoili ja kertoi, että suomalaisyrityksiltä toivottujen palasten eli rahan osalta on vielä kysymysmerkkejä.
”Varmistetaan, ettei tule pettymyksiä.”
Harlin harmitteli pariinkin kertaan kevään suurta takaiskua, kuvausten peruuntumista rahoitusongelmien vuoksi juuri ennen niiden alkua. Tuolloin mukana olleesta työryhmästä on monet ulkomaiset osaajat Harlinin mukaan menetetty. Esimerkiksi englantilainen kuvaaja ja lavastaja eivät ole enää käytettävissä.
”Elokuvan skaala on pienentynyt siitä, mitä se keväällä oli. Budjetti oli 15 miljoonaa euroa, nyt lähellä kymmentä miljoonaa”, Harlin sanoi. Keväälläkin tosin puhuttiin korkeimmillaan kymmenestä miljoonasta.
”Sotakohtauksia on pienennetty”, paljasti Harlin, jolla oli kiire lähteä kusettamaan koiraansa.
”Pyrittiin kansainväliseen elokuvaan, nyt täytyy olla rehellisesti realisti: puitteet tulevat olemaan kotimaiset.”
Mitä Unibet tästä saa? Ainakin näkyvyyttä, jota se ei ole voinut ostaa suomalaismediasta mainoksina. Internet-uhkapelien ja nettipokerin mainonta on kielletty Suomessa.
Suuren kansallisen elokuva-aiheen avulla Unibet myös tekee itseään salonkikelposeksi. Positiivinen Mannerheim-julkisuus lienee yksi askel nettiuhkapelin laillistamiseen. Firman mielestähän sen toimiala ei muuten ole uhkapeli, vaan hauskalta kuulostava moneytainment.
Mielenkiintoista on kuulla, mitä Veikkaus ja RAY sekä Elokuvasäätiö tästä ajattelevat. Elokuvasäätiön jakamat rahat kun ovat Veikkauksen ja RAY:n tuloja.
Nyt Mannerheim saa siis rahaa sekä välillisesti Veikkaukselta ja RAY:ltä (Elokuvasäätiön tuki Mannerheimille: 450 000 euroa) että niiden markkinoita tehokkaasti kahmivalta kilpailijalta, Suomessa lain mukaan harmaalla vyöhykkeellä toimivalta Unibetilta (oletettavasti monta kertaa enemmän).
Ratsastaako Marski nyt nettipokerilla, vai lobbaako monikansallinen uhkapelibisnes itseään Suomeen marsalkan varjolla?