Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Nettipokeri pelastaa Mannerheim-elokuvan: kuvaukset elokuussa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 3.6.2009 13:42

Mannerheim-elokuvan uusi pääyhteistyökumppani Unibet on internetin vedonlyönnillä ja pokerilla rikastunut monikansallinen yritys. Sopimuksesta kerrottiin Solar Filmsin lehdistötilaisuudessa iltapäivällä.

Solar Films järjesti iltapäivällä lehdistötilaisuuden, jossa uusi yhteistyökumppani paljastettiin. Tietoa pantattiin tilaisuudessa jonkin aikaa, mutta arvoitus oli ratkennut jo toimittajien saapuessa paikalle: käteen annettiin pressimateriaaleja sisältävä muistitikku, jossa oli Unibetin logo.

Sopimus oli allekirjoitettu tänään Helsingissä.

Rahasummia ei kerrottu. Markus Selin sanoi kuvausten alkavan näillä näkymin jo 17. elokuuta. Ensi-illan on määrä koittaa 22. lokakuuta ensi vuonna.

Mannerheimista tulee ”Suomen historian oppitunti ja kansainvälisesti kiinnostava laatuelokuva”, tuottaja Selin luonnehti.

Unibetin kanssa oli neuvoteltu jo helmikuusta asti, Selin paljasti – siis ennen maaliskuun rahoituskatastrofia. Tukholmassa pörssiin listattu Unibet on tukenut Suomessa aiemmin nyrkkeilijä Amin Asikaista.

Teknisten vaikeuksien jälkeen tilaisuudesta saatiin Skype-yhteys Los Angelesiin, Renny Harlinin kotiin.

Harlin oli epävarmempi siitä, alkavatko kuvaukset elokuussa. Hän sanoi tulevansa Suomeen, jos rahoitus varmistuu.

”Siinä mielessä tuottajan johdolla kaikki suunnitellaan nyt hyvin varovaisesti, että odotetaan kaikkien palasten loksahtavan kohdalleen”, hän muotoili ja kertoi, että suomalaisyrityksiltä toivottujen palasten eli rahan osalta on vielä kysymysmerkkejä.

”Varmistetaan, ettei tule pettymyksiä.”

Harlin harmitteli pariinkin kertaan kevään suurta takaiskua, kuvausten peruuntumista rahoitusongelmien vuoksi juuri ennen niiden alkua. Tuolloin mukana olleesta työryhmästä on monet ulkomaiset osaajat Harlinin mukaan menetetty. Esimerkiksi englantilainen kuvaaja ja lavastaja eivät ole enää käytettävissä.

”Elokuvan skaala on pienentynyt siitä, mitä se keväällä oli. Budjetti oli 15 miljoonaa euroa, nyt lähellä kymmentä miljoonaa”, Harlin sanoi. Keväälläkin tosin puhuttiin korkeimmillaan kymmenestä miljoonasta.

”Sotakohtauksia on pienennetty”, paljasti Harlin, jolla oli kiire lähteä kusettamaan koiraansa.

”Pyrittiin kansainväliseen elokuvaan, nyt täytyy olla rehellisesti realisti: puitteet tulevat olemaan kotimaiset.”

Mitä Unibet tästä saa? Ainakin näkyvyyttä, jota se ei ole voinut ostaa suomalaismediasta mainoksina. Internet-uhkapelien ja nettipokerin mainonta on kielletty Suomessa.

Suuren kansallisen elokuva-aiheen avulla Unibet myös tekee itseään salonkikelposeksi. Positiivinen Mannerheim-julkisuus lienee yksi askel nettiuhkapelin laillistamiseen. Firman mielestähän sen toimiala ei muuten ole uhkapeli, vaan hauskalta kuulostava moneytainment.

Mielenkiintoista on kuulla, mitä Veikkaus ja RAY sekä Elokuvasäätiö tästä ajattelevat. Elokuvasäätiön jakamat rahat kun ovat Veikkauksen ja RAY:n tuloja.

Nyt Mannerheim saa siis rahaa sekä välillisesti Veikkaukselta ja RAY:ltä (Elokuvasäätiön tuki Mannerheimille: 450 000 euroa) että niiden markkinoita tehokkaasti kahmivalta kilpailijalta, Suomessa lain mukaan harmaalla vyöhykkeellä toimivalta Unibetilta (oletettavasti monta kertaa enemmän).

Ratsastaako Marski nyt nettipokerilla, vai lobbaako monikansallinen uhkapelibisnes itseään Suomeen marsalkan varjolla?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Tässä ehdittiinkin jo ihmetellä että niinkö se saa Ahtisaari rauhassa patsastella historian suurimpana suomalaisena. Eihän rauhannobeliin yltänyt edes kuuluisa Olof Palme!

Tässä aukeaakin ihan uudenlaiset mahdollisuudet product placementille.

”Lyön vetoa että voitamme tämän sodan.” -Mannerheim

Tämän viimeisimmän uutisen mukaan siis rahaa on taas ja kuvaukset alkavat näillä näkyminin mahdollisesti suunnitelmien mukaan kenties. Ja tällaisen lähes-uutisen takia piti taas järjestää oikea jättiläismäinen pressitilaisuus jossa ei resursseja ja tekniikkaa säästellä.

Joo, eiköhän se ole jo tullut selväksi, että nyt ollaan tekemässä kaikkien aikojen suurinta ja merkittävintä suomalaista elokuvaa (ainakin tekijöiden mielestä), mutta jos jokaisesta pikkukäännettä ja kömmähdystä pitää korostaa tällaisella nostatuksella, niin tahaton koomisuus ei ole kaukana. Eiköhnä tuo ole jo tässä vaiheessa saavuttanut tämän projektin.

RAY ja Veikkaus tukevat voittovaroin suomalaista taidetta , tiedettä,….etc
Selin & Harlin produktio Mannerheimista ei siis ole taidetta … Tieteestä puhumattakaan.
MOT.

Unibet on oivaltanut oikean markkinoinnin oikea – aikaisuuden ja oikeassa paikassa.

DDR – tyyppinen valtiomme uhkapelirahoitus kun ei oikein taivu mediasexikkäisiin puuhasteluihin.

DDR-valtiomme on täysin purjein mukana: VR, Fortum ja Helsingin Sanomat tukevat Harlinin projektia.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton lahjusepäilyihin sotkeentunut Infronts järjestelee sekin Marski-filmin rahoitusta.

Helsingin Sanomat ei kuulu Suomen valtion omistajaohjauksen piiriin, vai kuuluuko ?

VR ja Fortum kuuluvat, joten Selin on onnistunut saamaan ns. riskirahaa yrityksiltä, joilla omistajaohjauksen kontrolli on loistanut pääosin poissaolollaan.

YLE voisi olla vielä mukana ja Vapo sekä Tekes……….

Ei ole ollut kovin positiivista julkisuutta Mannerheim-elokuvalla. Odotukset ovat kyllä suuret, kun näin paljon on väännetty elokuvan rahoituksen kanssa.

Elokuvasta odotetaan suurteosta. Pelkäämpä, ettei puuhamiehillä suurteosta synny , vaikka rahoitus järjestyisikin. Elokuvayleisö kokee sitten myötähäpeän tunteita elokuvaa katsoessaan. Toivon toki, että elokuva onnistuu, mutta olen hieman pessimistinen.

Mannerheim pienenee kuin pyy maailmalopun edellä. Musta aukko!

Huono diili…

Sodassa pirillä ostettiin häviö, jonka pystyi kääntämään jonkinlaiseksi reaalipolitiikan voitoksi.

Nyt vedonlyöntirahoilla (veroja kiertävillä sellaisilla?) ostetaan vain pari tuntia + (oletan, että tästä tulee eeppisen pituinen) rankkaa Solar Films-tyylistä myötähäpeää. Kuvittelen mielessäni tuntikausia sitä kohtaa Levottomat 3 elokuvasta, jossa Petelisu puhuu avoimesti seksiaddiktiostaan.

”Mielenkiintoista on kuulla, mitä Veikkaus ja RAY sekä Elokuvasäätiö tästä ajattelevat. Elokuvasäätiön jakamat rahat kun ovat Veikkauksen ja RAY:n tuloja.”

Tähän pieni täsmennys: elokuvasäätiö ei saa tuloja Raha-automaattiyhdistykseltä, ainoastaan Veikkauksen tuotoista.

Ilmeisesti tämän yleisen väärinkäsityksen aiheuttaa säätiön sivulta löytyvä teksti: ”Säätiö saa varansa suurimmaksi osaksi valtion talousarviossa Veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroista elokuvataiteen edistämiseen osoitetusta määrärahasta.” Tässä ”raha-arpajaiset” viittaavat Veikkauksen arpoihin, ei Raha-automaattiyhdistyksen peleihin.

Näitä luetaan juuri nyt