Netflixin Oscar-elokuva Roma tulee Suomessa elokuvateattereihin – ei Finnkinolle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Alfonso Cuaronin elokuva Roma tulee sittenkin Suomessa valkokankaille 7.12. alkaen – vain viikoksi.

Espanjankielinen perhesaaga Roma on varma parhaan elokuvan Oscar-ehdokas ja hyvin todennäköinen ehdokas useissa muissakin keskeisissä kategorioissa. Se on muun muassa Gravityn ohjanneen Cuaronin pitkäaikainen unelmahanke. Amerikkalaisessa kritiikkejä kokoavassa Rotten Tomatoes -palvelussa Romalla on 99 prosentin lukema: 99 prosenttia kriitikoista on antanut sille positiivisen arvion. (Huippukriitikoiden lukema on 100 prosenttia.)

Syyskuussa Roma voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan. (Vuosi sitten palkinnon vei The Shape of Water, joka sitten voitti tärkeimmät Oscarit.)

Mutta koska Roman jakeluoikeudet osti Netflix, sitä ei voida esittää valkokankailla normaalilla laajuudella. Netflixiin elokuva tulee 14.12. Suurilla elokuvateatteriketjuilla ympäri maailmaa on 90 päivän sääntö: elokuvaa, joka on tulossa kotikatselujakeluun alle 90 päivän sisällä valkokangasensi-illasta, ei suostuta ottamaan lainkaan päivittäisiin ja säännöllisiin esityksiin. Näin elokuvateatteriala pyrkii kamppaamaan striimauspalvelujen (ja aiemmin videoiden ja dvd:n) vetovoimaa.

Roman ensi-illasta kertova tiedote paljastaa, ettei Finnkino ota Romaa ohjelmistoonsa.