Netflixin ja Sonyn liitto on iso uutinen – jopa Spider-Man on vain pikkuinen osa pakettia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Parisen viikkoa sitten Sony teki sopimuksen Netflixin kanssa. Sonyn elokuvien ja sarjojen pääasiallinen koti on tästä lähin Netflix.

Sony on japanilainen teknologiavalmistaja, joka omistaa elokuvayhtiö Sony Picturesin, jonka pohjana oli Hollywoodin suuriin vanhuksiin lukeutuva Columbia-studio. Sony on keskeinen peluri: sillä on Marvel-hahmoista lisenssi Spider-Maniin sekä muitakin supersankarifranchiseja, kuten Venom. Ghostbustersit ja Jumanjit ovat Sonyn, samoin oli Greta Gerwigin Pikku naisia.

Sony Pictures Classics -osasto on keskeinen art house -jakelija (viime vuosina esim. Call Me By Your Name, The Rider, Toni Erdmann). Viime vuoden katsotuin elokuva Yhdysvalloissa oli Sonyn Bad Boys kolmonen – erikoinen juttu, josta saa toki kiittää koronaa ja teatterisulkua. Sony-konserniin kuuluu myös paljon muuta – esimerkiksi pelialaa.

Sonya pidetään itsenäisenä toimijana, kuten Disneyta. Muut Hollywoodin elokuvastudiot ja mediajätit ovat konsernien osia: Warnerin omistaa teleoperaattori AT&T, Universalin teleoperaattori Comcast, Paramountin mediakonglomeraatti ViacomCBS.

https://www.youtube.com/watch?v=jKCj3XuPG8M

Netflixistä tuli nopeasti näiden perinteisten studioiden haastaja. Se on teknologiayhtiö, joka ymmärsi panostaa täysillä sisältöön, myös omaan sisältöön.