Netflix, eurooppalaisen laatuelokuvan musta aukko

Jos elokuvalla on kiintoisa aihe ja jollain teemalla esille nouseva profiili, Netflix voi olla hyvä alusta.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Netflix on musta aukko, jonne eurooppalaiset elokuvat vain katoavat. Näin toteaa Eurimages-rahaston Roberto Olla Varietyn haastattelussa.

Eurimages rahoittaa eurooppalaista elokuvaa ja tarkemmin yhteistuotantoja. Kriteerit ovat tiukat – Suomeen Eurimages-rahaa on saatu silloin tällöin, viimeisimmässä jaossa Selma Vilhusen tulevalle elokuvalle Hölmö nuori sydän ja Bufon tuottamalle ja Lapissa kuvattavalle The Last Onesille, jonka ohjaa virolainen Veiko Öunpuu.

Olla on huolissaan tilanteista, joissa Netflix ostaa eurooppalaisen elokuvan maailmanlaajuiset oikeudet. Silloin käy niin, että se nähdään teattereissa vain päätuotantomaassaan. Yksinoikeudet vaativa Netflix sallii Ollan mukaan globaalisti ehkä korkeintaan viisi festivaalinäytäntöä, kun niitä voisi tällaiselle kiinnostavalle elokuvalle muuten kertyä 40-70.

Netflixille myyminen on Ollan mukaan ”kuoleman suudelma”, mutta tuottajalle se voi olla rahallisesti erittäin houkuttelevaa. Jutussa asiaa ei täsmennetä, mutta Netflixin on arvioitu yleensä maksavan noin 120 prosenttia oletettavasta markkinahinnasta. Se maksaa kertasumman, ei rojalteja katsomismäärästä. Mahdollisista teatterimenestyksistä kertyviä lisätuloja ei voi odottaa, mutta kaupat on kerralla tehty.

Mitä eurooppalaiselle laatuelokuvalle käy, kun se menee Netflix-jakeluun?