Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Näytetäänkö Puhdistus-elokuvaa Suomessa lehdistölle lainkaan?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 26.4.2012 06:01

Normaalisti suomalainen elokuva esitetään lehdistölle viikkoja, joskus pari kuukauttakin ennen ensi-iltaa. Puhdistuksen pressinäytös on vain kahdeksan päivää ennen ensi-iltaa. Se on Tallinnassa. Solar Filmsin ensimmäisestä tiedotteesta sai käsityksen, ettei muita lehdistönäytöksiä harkita lainkaan: jos leffasta haluttaisiin johonkin lehteen arvio, pitäisi tulla katsomaan se ”Solar Filmsin, Like Kustannuksen ja Matka-Vekkan järjestämään suureen yleisöjuhlaan” maailmanensi-iltaan Tallinnan Nokia-teatteriin 30. elokuuta.

Kysyin asiasta Solarin tiedotuspäälliköltä Rampe Toivoselta.

Hänen mukaansa ”lehdistönäytöksiä Suomessa ei ole ennen Tallinnan ensi-iltaa”.

Mutta: ”Muotoilu oli tahallisesti tulkinnanvarainen, koska halusin jättää takaportin arvostelijoille suunnatulle näytökselle Tallinnan jälkeen. Jos arvostelunäytös Helsingissä toteutuu, niin [levitysyhtiö Nordisk Filmin tiedottaja] laittaa tiedon näytöksen päivästä, paikasta ja kellonajasta kenties jo kesäkuussa.”

Niin – jos se toteutuu.

Miksi ihmeessä elokuvaa ei esitettäisi etukäteen Suomessa ollenkaan?

Siihen voi kuvitella kaksi syytä, jotka eivät sulje toisiaan pois.

2. Se on niin kehno, ettei sitä kehtaa näyttää.

1. Arvioivilla lehtijutuilla ei ole merkitystä, kun leffa on ennen kaikkea ilmiö ja odotettu tapaus. Toisin sanoen elokuvakritiikillä ei ole väliä.

Jälkimmäinen ainakin on osatotuus.

Kumpikin syy on vähän masentava.

Tiedotteen jälkeen Nordisk Film on varannut nimettömän lehdistönäytöspaikan maanantailta 3.9. Se voi hyvinkin olla Puhdistus. Arviot ehtivät silti ainoastaan päivälehtiin ja harvoihin viikkolehtiin – ellei lähde Tallinnan suureen yleisöjuhlaan.

Viimeksi elokuviaan on suomalaisista tekijöistä jättänyt lehdistölle näyttämättä Spede Pasanen.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Mistä lähtien Tallinnaan on pitänyt isommin lähteä? Sinnehän pääsee Helsingistä yhtä nopeasti kuin Tampereelle. Omakin työmatkani on ajassa mitattuna pidempi kuin Tallinnan reissu Helsingistä. Onhan se nyt ikävää, jos juttuja ei tuoda ihan hopea tarjottimella toimittajan kirjoituspöydän nurkkalle.

Haiskahtaa aika pissis-touhulta … prinsessalla herne nenässä kun ei saa erikoiskohtelua, voi voi.

Kotkanpesä: ”Haiskahtaa aika pissis-touhulta … prinsessalla herne nenässä kun ei saa erikoiskohtelua, voi voi.”

Solar Films tässä erikoiskohtelua penää: tavallisen elokuva-arvostelun vuoksi kriitikon pitäisi matkustaa Tallinnaan ”suureen juhlaan” ja olla siellä yötä, spektaakkelinäytös on tietysti illalla.

Ilmeisesti Solar olisi kyllä järjestämässä journalistien kulut ja asumisen, mutta ei siitä ole kyse.

Se, että elokuvaa ei näytettäisi Suomessa lehdistölle on poikkeus, jollaisia on vuosikausiin tehty vain vain Saw-sarjan jatkokauhuelokuvien kohdalla, kun ne järjestään saisivat murskakritiikit. Miksi siis nyt?

”1. Arvioivilla lehtijutuilla ei ole merkitystä, kun leffa on ennen kaikkea ilmiö ja odotettu tapaus. Toisin sanoen elokuvakritiikillä ei ole väliä.”

Varmaan kuitenkin vieläpä suositummat ilmiöt, Potterit ja muut ovat saaneet mittavat lehdistönäytökset?

Herttainen sipuli: ”Varmaan kuitenkin vieläpä suositummat ilmiöt, Potterit ja muut ovat saaneet mittavat lehdistönäytökset?”

Ne ovat saaneet lehdistönäytökset siinä missä muutkin ensi-iltaelokuvat, eivät mitenkään ”mittavia” tai poikkeuksellisia. Mutta on vaikea kuvitella, että tuollaisten fani-ilmiöiden ja elokuvasarjojen osalta arvostelut vaikuttaisivat kovin paljoa katsojamäärään.

Lol. Mahtaa Solarin markkinointivastaava väännellä siellä käsiään. Voin kuvitella, että siellä on päätetty kerrankin tarjota oikein suureellinen ensi-ilta, viedään kriitikot oikein ulgomaille asti ja piffataan kyydit, illalliset ja hotelliyöt. Eikös siitä kuitenkin joku ammattimainen mielensäpahoittaja-pissis vedä palkokasvia hengityselimiinsä, kun on niin erikoista. Onhan Tallinnaan peräti yhtä pitkä matkustusaika kuin Tampereelle. Ettäs kehtaavatkin. Mutta eiköhän vääryys tällä kolumnilla korjaannu ja Solar järkkää Kallelle ihan omaa esitystä Helsinkiin. Ehkä taksi tuo screener-dvd:n oikein kotiovelle, ettei tarvitse edes pyjamastaan kuoriutua. :D

On täytynyt järjestelyn todellakin sattua hermoon, kun tästä erikoisemman ökystä ensi-illasta on oikein kolumni saatu kirjoitettua…

”2. Se on niin kehno, ettei sitä kehtaa näyttää”

Ja sitten tämä löyhkäävä elokuvallinen mätäpaise esitetään tuolla jossain Tallinnassa.

Kuulostaa rasistiselta.

Välimatkakysymys ei ole olennainen, sillä ”yleisöjuhla” ei ole sama asia kuin lehdistönäytös, ei varsinkaan silloin, kun se järjestetään viikkoa ennen teatterilevitystä. Mieleen hiipii heti ajatus, ettei Puhdistuksesta edes yritetä tehdä elokuvataiteellisesti arvokasta teosta vaan pelkkä kassamagneetti, kun kriitikoiden panosta pidetään niin yhdentekevänä. Elokuvallinen laatu kuitenkin hyödyttäisi kaikkia osapuolia — eritoten, kun pitää mielessä pohjana olevan kaunokirjallisen teoksen tason ja yhteiskunnalliset tavoitteet. Toisaalta juhlan ohjelmistoon näyttää kuuluvan myös Oksasen uuden kirjan julkistus, joten lieköhän tällä leffalla myös hänelle lähinnä vain markkinointiarvoa.

Täytyy ihmetellä sitä yltiöaggressiivista sävyä, jolla Kinnusen asiallista analyysia kommentoidaan. Tilanne, jossa lehdistönäytöstä ei järjestetä, on harvinaislaatuinen suomalaisessa elokuvamaailmassa. Mikä tämän mainitsemisessa on niin hirvittävän väärin?

Ja onhan se uutinen, jos vuosikymmenen kohutuimman kirjallisen teoksen leffaversio on täyttä sontaa – mikä ei olisi aivan ihmeellistä, kun ottaa huomioon Antti J Jokisen edellisen kikkareen, The Residentin.

Taidan tyytyä lukemaan kirjan uudelleen.

Melko erikoiselta vaikuttaa. Jos tosiaan on niin, että liki poikkeuksetta lehdistönäytös järjestetään, luulisi että uniikkia poikkeusta ei tehdä ihan vaan huvin vuoksi.

JPaksun erikoiset avautumiset voinee jättää omaan arvoonsa. Kyllä tämä nyt on ehdottomasti blogissa uutisoimisen arvoinen asia. Jos säätiön avokätisesti rahoittamaa elokuvaa pitää lähteä katsomaan ulkomaille, jotta siitä voidaan kirjoittaa lehdistössä, niin kyllä jotain on mennyt pahasti pieleen. Sinänsä ihan sopivaa varmasti aiheen vuoksi, että juhlallinen ensi-ilta on Tallinnassa, mutta lehdistönäytökset tulisi silti pitää erikseen Suomessa.

En tiedä hankkeen taustoista sen enempää, mutta Puhdistus on jo lähtökohtaisesti niin iso tapaus, että kyllä tuo kieltämättä oudolta kuulostaa.

Piilotellaanko Puhdistusta tarkoituksella lehdistöltä vai onko kyseessä väärinkäsitys?
Joka tapauksessa tämä kohunpoikanen voi saada aikaan todellisen paskavyöryn. Huhu alkaa levitä somessa: se musavideo-ohjaajan Puhdistus on niin surkea että tekijöiden on piiloteltava sitä negativiselta ennakkomaineelta viimeiseen asti! Mähän sanoin!
Ja kohta Solarilla on käsissään tuote joka on jo valmiiksi huonossa maineessa, koska pr mokasi. Pienesti, mutta mokasi silti.

Ny on damage controllin paikka. Leffa pressiin ja viinaa toimittajille niinkun olis jo.

Käsittääkseni myöskään Spede -tuotannon elokuvia ei näyetty lehdistölle 80-luvun alusta lähtien. Ehkä Solar Films tai Antti Jokinen ovat päätyneet samaan johtopäätökseen kuin Mr. Pasanen? Mietityttää hieman tämä Mannerheim – 5 päivän sota- Puhdistus -kuvio, jossa ensimmäisessä mukana olivat aluksi aktiivisesti mukanan neukkurahoittajat, mutta joka kuivui viimeistään kasaan kun Harlin päätti kuvata Georgia ”dokumenttinsa” ja nyt sitten tämä Puhdistus. Luonnollista jatkumoa näille tuotannoille olisi Born American 2. Odotan innolla.

Spede-tuotannon piilottamisen kriitikoilta ymmärtää. Sehän kuului jo Speden ja Turhapurojen brändiin, että näitä leffoja ei ole tehty taiteeksi. Ymmärtäisin saman nykypäivänä myös näiden Vareksien kanssa, mutta kun kyseessä on Puhdistus, joka valtavasta menestyksestään huolimatta ei ole mitään pulp fictionia vaan korkealle arvostettua ja palkittua taidetta, niin kriitikoilta piilottelu on käsittämätöntä. Taatusti monet potentiaaliset elokuvan katsojat tulevat panemaan painoa sille, onko filmatisointi hyvä eli onnistunut sovitus.

Vaikea päätellä syytä tälle ratkaisulle. Jos tarkoituksena on ollut kerätä hypeä ja luksusta ennakkonäytöksen ylle, on menty todella pöpelikköön. Tallinnaan reissaaminen kuitenkaan millään tasolla täytä näitä määreitä, vaikka kaunis kaupunki onkin.

Tahallinen kriitikoilta jemmaaminen kuulostaa tosin vielä epäuskottavammalta selitykseltä. Kenties kustannukset ovat Tallinnassa halvemmat, vaikka siihen iskisikin muutaman toimittajan lauttareissun päälle? Lehdistönäkyvyys ja -kritiikin saaminen tuskin ovat kovin painavia motivaatiota millekään tällaisissa projekteissa, vaan kyse on enemmän muodollisuuden täyttämisestä.