Näytetäänkö Puhdistus-elokuvaa Suomessa lehdistölle lainkaan?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Normaalisti suomalainen elokuva esitetään lehdistölle viikkoja, joskus pari kuukauttakin ennen ensi-iltaa. Puhdistuksen pressinäytös on vain kahdeksan päivää ennen ensi-iltaa. Se on Tallinnassa. Solar Filmsin ensimmäisestä tiedotteesta sai käsityksen, ettei muita lehdistönäytöksiä harkita lainkaan: jos leffasta haluttaisiin johonkin lehteen arvio, pitäisi tulla katsomaan se ”Solar Filmsin, Like Kustannuksen ja Matka-Vekkan järjestämään suureen yleisöjuhlaan” maailmanensi-iltaan Tallinnan Nokia-teatteriin 30. elokuuta.

Kysyin asiasta Solarin tiedotuspäälliköltä Rampe Toivoselta.

Hänen mukaansa ”lehdistönäytöksiä Suomessa ei ole ennen Tallinnan ensi-iltaa”.

Mutta: ”Muotoilu oli tahallisesti tulkinnanvarainen, koska halusin jättää takaportin arvostelijoille suunnatulle näytökselle Tallinnan jälkeen. Jos arvostelunäytös Helsingissä toteutuu, niin [levitysyhtiö Nordisk Filmin tiedottaja] laittaa tiedon näytöksen päivästä, paikasta ja kellonajasta kenties jo kesäkuussa.”

Niin – jos se toteutuu.

Miksi ihmeessä elokuvaa ei esitettäisi etukäteen Suomessa ollenkaan?

Siihen voi kuvitella kaksi syytä, jotka eivät sulje toisiaan pois.

2. Se on niin kehno, ettei sitä kehtaa näyttää.

1. Arvioivilla lehtijutuilla ei ole merkitystä, kun leffa on ennen kaikkea ilmiö ja odotettu tapaus. Toisin sanoen elokuvakritiikillä ei ole väliä.

Jälkimmäinen ainakin on osatotuus.

Kumpikin syy on vähän masentava.

Tiedotteen jälkeen Nordisk Film on varannut nimettömän lehdistönäytöspaikan maanantailta 3.9. Se voi hyvinkin olla Puhdistus. Arviot ehtivät silti ainoastaan päivälehtiin ja harvoihin viikkolehtiin – ellei lähde Tallinnan suureen yleisöjuhlaan.

Viimeksi elokuviaan on suomalaisista tekijöistä jättänyt lehdistölle näyttämättä Spede Pasanen.