Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Napapiirin sankarit seuraavaksi Saksaan: Helden der Polarkreises

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 23.12.2011 08:31

Napapiirin sankarit tulee Saksassa ensi-iltaan tammikuussa 2012. Se on luonnollisesti dubattu saksaksi. ”Oh Gott, nein, was soll das?”, sanoo Pamela Tola, kun Kari Ketola pudottaa housunsa. ”Bist du dir absolut sicher”, Ketola siihen.

Tai siis noin sanovat ne näyttelijät, jotka tekivät heidän äänensä uusiksi jossain studiossa Saksassa.

Ei sille mitään voi, että saksalainen traileri tuntuu vähän vääristä syistä hauskalta.

Ranskassa elokuva nähtiin jo keväällä. Sikäläinen traileri on vähemmän railakas, vaikka elokuvan käännösnimellä Very Cold Trip koetettiin hakea The Hangoverin faneja – sitä levitettiin Ranskassa nimellä Very Bad Trip.

Trailerit on tietenkin tehty ajatellen sitä kohdeyleisöä, jonka kunkin maan levittäjä on elokuvalle arvioinut.

Suomalainen traileri on tunnelmaltaan ihan erilainen. Luonnollisesti. Meille elokuvan voi esitellä rauhallisemmin, kun näyttelijät ja joillekin ohjaajakin ovat jo tuttuja.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kiinnostavaa.

Suomessa elokuvalla on syvällisempiäkin merkityksiä sen käsitellessä työttömyyttä ja syrjäytymistä. Ulkomailla luotetaan selkeästi vauhtiin, eksotiikkaan ja outoihin tapahtumiin. Tämän takia Suomessa elokuvalla on varmaankin laajempi yleisö. Saksassa panostetaan selkeästi nuoriin katsojiin.

Kiinnostavaa on myös tuo festivaalimenestyksen esittely trailerissa. Isommalle festivaalille Torontolle annetaan runsaasti aikaa, kun taas (ilmeisesti) pienemmät festivaalit kuitataan aika nopeasti. Toisin kuin Avain Italiaan elokuvan trailerissa.

Avain Italiaan -elokuvalla ei ollut muuta mitä näyttää! Napapiirin sankareiden menestys on hyvä asia, ja omituinen – ennen elokuvan julkaisua reilu vuosi sitten, siitä kuuli monenlaista ennakointia, sanoivatpahan jotkut että taitaa tulla Karukosken ensimmäinen floppi. Kukaan ei olisi lähtenyt arvaamaan siitä vuoden katsotuinta elokuvaa, lokakuun puolivälissä, kun Risto Räppääjä oli ylittänyt 350 000 jo keväällä. Niinpä vain kävi. Missä viipyvät uutiset Mannerheimin kuvausten alkamisesta?

Minulla on sellainen mielikuva, että jokaista Karukosken elokuvaa on veikattu flopiksi. Kuitenkin jokainen niistä on tainnut voittaa Jussi -gaalan yleisöäänestyksen? Sen lisäksi aina luotettavan IMDBn mukaan ne ovat keränneet mainetta niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Mannerheimin on samalla kaavalla pakko olla siis floppi.

Kyllähän tuosta saksankielisestä trailerista tulee ei-saksankielen taitoiselle lähes väkisin mieleen Die Kühen ”Wo ist A-P Nikkola” -sketsit. Kun ei ole dubbaukseen tottunut.

Harmaahapsi, Kiellettyä hedelmää lukuunottamatta yleisö-Jusseja on riittänyt. Jäämme odottamaan Mannerheimia!

Katsoja, Kielletty hedelmä ei siis voittanut yleisöpalkintoa? Jostain olin lukevinani, että kaikki ohjaajan elokuvat olisivat voittaneet kyseisen palkinnon. Voin olla väärässä ja vanhan muisti pettää.

Itse en usko Mannerheim -elokuvan ikinä toteutuvan. Miten voisi tehdä niin kalliin elokuvan näin pienessä maassa?