Näin suomalainen elokuva valloitti Venäjän

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ilta-Sanomissa uutisoitiin, että suomalaiset elokuvat valloittavat nyt Venäjällä. Se tarkoittaa, että Pietarissa esitetään peräti seitsemän suomalaista elokuvaa!

Voi pojat ja tytöt myös! Nyt lähti leffateollisuus kovaan nousuun! Pitäisiköhän tätä buumia jo hillitä jotenkin! Palokunta!

Mistäköhän johtuu, että Ilta-Sanomat tai mikään muukaan iso media ei ole järin innoissaan, kun samanlaisia muiden maiden tuotantoa esitteleviä tapahtumia on vaikkapa Helsingissä? Eihän niitä yleensä edes noteerata muuten kuin pienellä präntillä isoimpien sanomalehtien Minne mennä -tyyppisillä palstoilla.

Voisin kuvitella, että näin on myös Pietarissa. Tietysti voin olla väärässä ja kyseessä on tosiaan marraskuun 1917 tapahtumiin verrattava kulttuurimullistus.

Tänä vuonna Helsingissä on ollut esimerkiksi norjalaisen elokuvan viikko ja puolalaisen elokuvan viikko.

Viime vuonna Helsingissä oli esimerkiksi Kiinan valtion tukema elokuvaviikko, jossa esitettiin Kiinan valtion maailmankuvaa esitteleviä kiinalaiselokuvia. Tapahtumahan suorastaan muutti Helsingin kiinalaiseksi, huomasitteko?

Ja paraikaa Suomea kiertää äärimmäisen houkutteleva Latvian elokuvaviikko.

Oletteko kuulleet näistä tapahtumista? Toivon toki, että olette. Noissa tapahtumissa on näytetty ihan hyviä elokuvia. (Kiina-festarista en tosin tiedä.) Tällaisia viikkoja on koko ajan, ja hyvä niin. (Tuolla Latvian viikollakin on laatuohjelmistoa, esimerkiksi uusi dokumentti The Soviet Story.)

Hienoa, jos Suomi kiinnostaa Venäjällä. Mahtavaa, jos katsojia tulee paljon. Mutta niin mälsää kuin tästä aiheesta onkin kirjoittaa, täytyy Ilta-Sanomien uutisen tiimoilta todeta, että se on ennen kaikkea ikävä osoitus siitä, että suomalainen elokuva nimenomaan ei yleensä kiinnosta ulkomailla. Se ei todellakaan kiinnosta, jos seitsemän leffan näyttäminen naapurimaassa erikoistapahtumassa ylittää uutiskynnyksen. Ja uutisen ideahan oli kertoa tapahtumasta suomalaisille, ei niinkään mahdollisille kyseisissä näytöksissä kävijöille.

Minusta tuntuu, että Suomi on ainoa maa, jossa lehtien uutiskynnyksen voi ylittää se, että kotimainen elokuva ylipäänsä esitetään jossain maan rajojen ulkopuolella. (Varsinainen levitys on sitten ihan eri juttu.)

Sitä paitsi uutiseen liittyy olettamus, että suomalainen elokuva olisi kiinnostavaa siksi, että se on suomalaista. Menisitkö itse katsomaan venäläistä elokuvaa vain siksi, että se on venäläinen?

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä