Muukalainen on suomalainen elokuvahelmi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Animaatio Niko – lentäjän poika, kirjailijakuvaelma Päätalo ja uusin Kummeli ovat katsojatilastojen kärjessä. Kotimaisella elokuvalla menee juuri nyt hyvin, ainakin taloudellisesti.

En ole kuitenkaan ollut vaikuttunut yhdestäkään syksyn kotimaisesta ensi-illasta. Ne eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Katastrofin aineksia, Käsky ja Erottamattomat olivat pettymyksiä. Sauna on mielenkiintoinen ja monestakin syystä katsomisen arvoinen – olisipa se myös toimivampi kokonaisuus.

Muukalainen

Mutta innostumisen aihettakin on. Jukka-Pekka ValkeapäänMuukalainen on upea suomalainen debyytti.
Valkeapää on tehnyt rohkeasti hyvin visuaalisen elokuvan, jossa tunnelmat syntyvät hiotusta muodosta. Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanutta Muukalaista on jo verrattu Andrei Tarkovskin ja Terence Malickin elokuviin. Kieltämättä luontokuvauksessa on samaa otetta kuin Tarkovskin esikoisessa Ei paluuta ja Malickin Onnellisten ajassa.

Minulle mieleen tuli ennen kaikkea Philip Ridleyn ohjaama The Reflecting Skin – Lapsuuden loppu, josta myös Valkeapään palkittu lyhytelokuva Keinu tuntui ammentavan kuvastoaan. En tiedä, onko Valkeapää nähnyt Ridleyn kulttielokuvaa, joka käväisi Suomessa elokuvateatterilevityksessä 1992 ja esitettiin Nelosella kanavan alkuaikoina. Ainakin Valkeapää on maininnut pitävänsä suuresti Andrew Wyattin maalauksista, jotka Ridleykin on paljastanut elokuvansa värien ja asetelmien inspiraation lähteeksi.

Ensi katsomalta Muukalainen on muodoltaan liki virheetön – tosin monista kohtauksista näkee, että ne voisivat todennäköisesti olla hiotumpia, jos budjetti olisi ollut suurempi. Mutta hyvä että Muukalainen on ylipäätään tehty. Se on pienen mutta vaativan yleisön elokuva, joka on syntyäkseen tarvinnut kansainvälistä taloudellista tukea (ainakin Iso-Britanniasta, Saksasta ja Virosta).

Onnistuessaan Muukalaisen kaltainen elokuva löytää myös yleisönsä Suomen ulkopuolelta, ja ulkomaille sen pitääkin levitä, sillä Suomessa näin tyylitellyn art house -elokuvan katsojamäärä tuskin nousee yli kolmenkymmenen tuhannen. Tällaisia riskejä otetaan Suomessa harvoin. Siksi meillä on niin vähän niitä todella onnistuneita ja omaperäisiä elokuvia.

Onneksi nyt ei ole epäilystäkään, etteikö Muukalainen kiertäisi maailmaa ja menestyisi.

Muukalainen tulee Suomessa levitykseen tammikuun lopussa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä