Musta jää: tuleeko amerikkalainen remake?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Petri Kotwica vietti alkuvuodesta useita viikkoja Kaliforniassa neuvottelemassa muun muassa Musta jää -elokuvansa uudelleenfilmausoikeuksista.

Remaken mahdollisuudesta kiinnostuttiin USA:ssa heti viime vuoden helmikuun Berliinin festivaalien eli elokuvan kansainvälisen lanseeraamisen aikaan.

Ja Musta jää olisikin oivallinen uudelleenfilmattava: siinä on kekseliäs ja yllättävä juonikuvio, jollaisesta Hollywoodin käsikirjoittajat olisivat kateellisia. Jo Berliinissä ruotsalaiskriitikko Jan Lumholdt visioi viinin voimalla, millainen amerikkalaisversiosta voisi tulla.

Uuden TV-maailma-lehden haastattelussa, joka liittyy Mustan jään televisioensi-iltaan (ensi maanantaina klo 21, TV1:n Kotikatsomossa), Kotwica kertoo ettei amerikkalaista remakea tule.

Virallinen tarjous tehtiin neuvottelujen päätteeksi. Kotwica sanoi ei.

Ymmärrän – harvat remaket ovat alkuperäistä parempia, emmekä voi tietää, millaista diiliä Kotwicalle ehdotettiin. Todennäköisesti hän ei olisi päässyt ohjaamaan uutta versiota itse.

Toisaalta, olisihan alkuperäinen teos jäänyt elämään ja saanut ehkä enemmänkin huomiota – ja olisi myös päheää, jos suomalainen elokuva saisi vaikkapa tuolla tavoin jalansijaa Yhdysvalloissa. Itse Musta jää ei koskaan saanut siellä levitystä.