Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Musta jää ei innostanut alan ammattilehtiä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 9.2.2008 19:57

Mustan jään kansainväliset kritiikit julkaistiin tänään. Ammattilehdissä arvioidaan elokuvan lisäksi sen kansainväliset levitysmahdollisuudet.

Koreita ilmaisuja ja kaikenmaailman sanaleikkejä suosivan Varietyn mukaan elokuva käärii melkein hupsun tarinan tasokkaaseen kuoreen ja täydentää sitä hyvillä näyttelijätöillä niin, että kokonaisuus muistuttaa Ingmar Bergmanin palvojien tekemään saippuaoopperaa. Arvostelija Leslie Felperin toteaa, että kotikenttävoitoista huolimatta ”Jään täytyy luistella vierailla vesillä varovasti”.

Screen Daily antaa elokuvalle kaksi tähteä. Tähditys on nollasta neljään. Kriitikko Lee Marshall toteaa elokuvan yrittävän olla samaan aikaan Hitchcock-tyylinen trilleri, Feydeaun farssin kauhuversio sekä kiihkeä rakkaus-, mustasukkaisuus- ja avioliittodraama Bergmanin tapaan. Kotwica melkein onnistuu huikean kunnianhimoisissa suunnitelmissaan, Marshall sanoo. Outi Mäenpään roolityön kriitikko mainitsee potentiaaliseksi Berlinalen parhaan naispääosan palkinnon saajaksi. Marshallin mukaan tällainen tiukka melodraama voisi menestyä kansainvälisesti etenkin Euroopassa samaan tapaan kuin monet pienet tanskalaiset draamat.

Sitten huonot uutiset: Screen Dailyn kriitikkotaulukossa Mustan jään keskiarvo on vain 1,6. Yhdeksästä tähtiä jakavasta kriitikosta sen on nähnyt toistaiseksi seitsemän. Kaikki antavat yhtä tai kahta tähteä.

Kovin ikävältähän tuo taulukko näyttää.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ei kai tähän oikein muuta voi sanoa kuin: mitä minä sanoin. Suomalaisen elokuvan menestysreseptiä maailmalle ei ole vieläkään keksitty. Lienee syytä tehdä mahdollisimman hyvin ja näyttävästi vain sitä mitä osataan eli puskafarsseja Markus Selinin tyyliin. Kaipa Selininkin tuottamat elokuvat ovat modernia elokuvaa…

Tänään Screen Dailyyn saatiin myös puuttuvat pisteet. Britti (arvostetun Sight and Soundin päätoimittaja) antoi yhden tähden, eestiläinen kaksi. Keskiarvo ei tästä heilahtanut.

Mutta muistetaan, että maksipisteet ovat neljä. Suomalaisella viiden tähden skaalalla keskiarvo olisi siis 2,6 – se ei näytä niin pahalta luvulta, eihän.