Musta jää ei innostanut alan ammattilehtiä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mustan jään kansainväliset kritiikit julkaistiin tänään. Ammattilehdissä arvioidaan elokuvan lisäksi sen kansainväliset levitysmahdollisuudet.

Koreita ilmaisuja ja kaikenmaailman sanaleikkejä suosivan Varietyn mukaan elokuva käärii melkein hupsun tarinan tasokkaaseen kuoreen ja täydentää sitä hyvillä näyttelijätöillä niin, että kokonaisuus muistuttaa Ingmar Bergmanin palvojien tekemään saippuaoopperaa. Arvostelija Leslie Felperin toteaa, että kotikenttävoitoista huolimatta ”Jään täytyy luistella vierailla vesillä varovasti”.

Screen Daily antaa elokuvalle kaksi tähteä. Tähditys on nollasta neljään. Kriitikko Lee Marshall toteaa elokuvan yrittävän olla samaan aikaan Hitchcock-tyylinen trilleri, Feydeaun farssin kauhuversio sekä kiihkeä rakkaus-, mustasukkaisuus- ja avioliittodraama Bergmanin tapaan. Kotwica melkein onnistuu huikean kunnianhimoisissa suunnitelmissaan, Marshall sanoo. Outi Mäenpään roolityön kriitikko mainitsee potentiaaliseksi Berlinalen parhaan naispääosan palkinnon saajaksi. Marshallin mukaan tällainen tiukka melodraama voisi menestyä kansainvälisesti etenkin Euroopassa samaan tapaan kuin monet pienet tanskalaiset draamat.

Sitten huonot uutiset: Screen Dailyn kriitikkotaulukossa Mustan jään keskiarvo on vain 1,6. Yhdeksästä tähtiä jakavasta kriitikosta sen on nähnyt toistaiseksi seitsemän. Kaikki antavat yhtä tai kahta tähteä.

Kovin ikävältähän tuo taulukko näyttää.