Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Musiikkivideoista, osa 1: M.I.A.:n tyrmäävä Born Free

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 29.4.2010 05:31

Musiikkivideot olivat audiovisuaalisen taiteen eturintamassa joskus liki 30 vuotta sitten. Sillä saralla ei ole vuosiin juuri yllätyksiä nähty: kaupallisuus jyräsi nopeasti visiot. Mutta aina välillä joku pistää kapuloita markkinakoneiston rattaisiin, vai pistääkö?

M.I.A.:n uusi, hämmentävä Born Free -video iskee katsojaa avokämmenellä.

Rajua vaihtoehtotodellisuutta (Yhdysvallat armottomana poliisivaltiona, jossa punapäät ovat alinta, vainottua kastia) kuvaava Born Free poistettiin nopeasti YouTubesta, mutta esimerkiksi Vimeossa se on edelleen nähtävissä.

Linkki tässä. (Ei suositella herkimmille. Elokuvana tämä saattaisi olla K-18.)

Ohjaaja Romain-Gavras on muuten 1960-luvulla kohutuilla yhteiskunnallisilla jännäreillään maailmanmaineeseen nousseen elokuvantekijä Costa-Gavrasin poika, ja Born Freen visuaalinen tyyli on pastissia Peter Watkinsin hienosta Punishment Park -dystopiaelokuvasta.

Kantaaottavaa poliittista taidetta vai provokaatiota sen itsensä (eli huomion) vuoksi? Vai onko koko kysymys turha?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Itseasiassa video oli onnistunut jo senkin takia, koska se herätti niin paljon kaikenlaisia ajatuksia tästä nykymenosta maailmassa.

Minusta video vaikutti lähinnä typerältä ajatusleikiltä, jossa tärkeämpää on visuaalinen fiilistely kuin kysymys siitä, ketkä tässä maailmassa oikeasti kuolevat miinoihin tai kokevat vainoa ja poliisiväkivaltaa.

Marjo, olet aivan väärässä. Juuri tällä kuvitusleikillä sai video ajattelemaan, ketkä tässä maailmassa oikeasti kuolevat miinoihin tai kokevat vainoa ja poliisiväkivaltaa.

En ymmärrä, mikä arvo sillä on, että videossa vainotaan valkoisia miehiä (sen sijaan että siinä olisi esim. ns. kolmannen maailman kansalaisia)? Se, että video on vain ajatusleikki, eikä kuvaa todellisuutta, syö videon poliittisuutta ja tekee sen kuvaamasta väkivallasta lähinnä viihteellistä ja helpompaa katsoa. Toisaalta voisi myös ajatella, että siinä kuvataan valkoisia miehiä, koska videon tekijät olettavat katsojat kokevat enemmän sympatiaa valkoisia uhreja kohtaan. Ei-valkoisten henki on ollut kautta elokuvahistorian halpa.

Olen kyllä täysin Dashnellin linjoilla, vaikken videota erityisen hyvänä pitänytkään (ehkä turhan muka-rankka ja aivan liian pitkä). Koska suurin osa M.I.A.:n faneista on nimenomaan länsimaisia ratkaisu pitää väkivallan kohteet valkoisina on tapa luoda hämmmennystä ja helpottaa samaistumista väkivalla kohteeseen. En ymmärrä mitä vikaa tässä ratkaisussa on? Ratkaisulla halutaan tuoda esiin ristiriita todellisuuden ja videomaailman välille. Tämä ristiriita nimenomaan herättää keskustelua. Lisäksi punatukkaisuus lienee IRA-viittaus.

Video on tällaisena hieno ja se olisi tökerön ilmeinen, ja moraaliltaan jopa kyseenalainen jos siinä ammuttaisiin meksikolaisia tai neekereitä.

En usko että punatukkaisuus olisi IRA-viittaus.