Kalle Kinnusen elokuvablogi.

MM-jalkapallon Espanja-Hollanti-finaalin 3D-näytös veti Tennispalatsiin tuhat fania

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 11.7.2010 21:06

Finnkino on laajentanut ohjelmistoaan elokuvista muun muassa New Yorkista suorana esitettyihin oopperoihin. Nyt vuorossa oli jalkapallon MM-kisojen finaali – kolmiulotteisena. Tennispalatsin salit 1 ja 2, yhteensä yli 1000 paikkaa, myytiin loppuun päivässä.

Jalkapallo 3d Kolmiulotteinen jalkapallo-ottelu Tennispalatsin salissa 1. Kuva Markus Pentikäinen.

Kävin ihmettelemässä näytöstä. Urheiluun kolmiulotteisuus tuntuu sopivan varsin hyvin. Ehkä paremmin kuin elokuviin.

Esimerkiksi maalin takaa kuvatuissa osuuksissa – toiminnan ollessa lähellä – läsnäolon tuntu oli jopa vakuuttava.

3D-lähetyksen katsojille (ja tuottajille) on aina huippuhetki, kun pallo lentää hyvin lähelle kameraa tai pelaajat melkein törmäävät kuvaajaan.

Laajoissa kentän yleiskuvissakin oli syvyysvaikutelmaa, mutta sillä ei ole niin paljoa väliä.

Leikkauksia on kuvassa aika harvassa, toisaalta siksi että kolmiulotteiseen kuvaan reagoi sen silmille pomppivien yksityiskohtien runsauden vuoksi hitaammin kuin tavalliseen – ja ehkä myös siksi, ettei FIFA ilmeisesti ole antanut lupaa kovin monelle 3D-kameralle. Normaalissa jalkapallon tv-taltioinnissa on noin 30 kameraa ympäri kenttää, 3D-lähetyksessä oli vain kahdeksan (lisätietoa täältä).

Toistaiseksi 3D on FIFAlle marginaalin marginaalia. Lopulliset varmistukset 3D-lähetyksiin tulivat aivan loppusuoralla, ja siitä johtui, että liput tuotiin Suomessakin myyntiin vasta muutama päivä ennen matsia.

Jos kameroita olisi enemmän kentän laidoilla, lähempänä tapahtumia, fiilis nousisi huomattavasti. Esimerkiksi Hollannin pelaajien sikailu olisi näyttänyt kameraa eli katsojaa kohti suunnattuna varmasti tosi tyrmäävältä.

Finnkino oli joutunut hankkimaan tätä ensimmäistä suoraa 3D-lähetystä varten uuden vastaanottoantennin ja muutakin tekniikkaa. Eiköhän niille ole jatkossakin käyttöä, ainakin lippujen menekistä päätellen.

Finnkinon markkinoinnin projektipäällikkö Kaj Itämäki kertoi, että muualta Suomesta oli tullut kiukkuisiakin yhteydenottoja, miksei meillä näytetä teatterissa 3D-finaalia. Syynä oli siis yksinkertaisesti pula tekniikasta.

Muun kuin elokuvaesitystoiminnan yleistymisestä Finnkinolla Itämäki sanoi, ettei ole sentään syytä kuvitella erikoistapahtumien syrjäyttävän leffoja.

Läsnäolon tuntua lisäsi se, että Tennari ykkösessä joku soitti vuvuzelaa tai sen kaltaista torvea. Olisin pärjännyt ilmankin. Tosin matsi oli muutenkin sen verran tylsä, että en jaksanut jäädä katsomaan jatkoaikaa.

Vielä tärppi kovimmille faneille: jos haluaa nähdä tapahtumat ennen muita, kannattanee mennä futiksen 3D-näytökseen. 3D-kuva tuli nimittäin Tennarin ruudulle noin kymmenen sekuntia ennen telkkarikuvaa. En tiedä, miksi tv-lähetyksessä on noinkin pitkä viive, mutta tosiasia oli helppo todeta elokuvateatterin aitiosta, jossa oli nurkassa päällä myös televisio.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Jabulanilotto ja Vuvuzela-orkesteri

Omituista sirkusta olemme saaneet seurata kokonaisen kuukauden ajan. Urheiluksi jalkapalloilun MM-kisoja on vaikea kutsua. Fifa on pahempi ja röyhkeämpi filmaaja kuin pelaajat kentällä. Se haluaa keinolla millä hyvänsä vahvistaa mielikuvaa siitä, että MM-kisat olisivat maailman suurin urheilutapahtuma. Kisat on venytetty väkisin neljän viikon mittaiseksi, vaikka parin viimeisen viikon aikana yli puolet ajasta on ollut pelittömiä päiviä. Sitä ennenkin pelejä oli harvakseltaan. Meinasi välillä jo unohtua että kisat olivat vielä kesken, jännittyneestä pelien
odotuksesta ei ollut tietoakaan.

Pelillisesti Etelä-Afrikan kisat tarjosivat kaikkien aikojen kehnointa jalkapalloilua. Jabulanipallo teki ilmassa yliluonnollisia kuvioita, joita jopa Harry Potter olisi katsellut silmät lautasina. Pelaajilla oli vain vähän hyötyä vuosien harjoittelusta pallon käsittelyssä, jabulanipallo teki reissunsa miten mieli ja maalivahdit hakkasivat otsaansa. Onnella ja pienillä marginaaleilla on aina ollut oma osansa jalkapallossa, mutta kun sattuma ottaa pääroolin, olisi jännittävämpää istua bingossa tai katsoa lottoarvontaa.

Vuvuzelat soi kaiken aikaa ja television ääni piti ruuvata minimiin tai kokonaan pois. Muuten olisi onneton katsoja joudutti viemään hoitoon.

No, urheiluun sisäänrakennettu kaksinaismoralismi tuli taas esiin. Turnauksen varjolla nostetaan kaikenlaisia moraalikampanjoita, kuten nyt rasismia vastaan. Vaikka pallomiljonäärien elitismi ja hedonismi kertoo päinvastaisista asenteista.

Sarjassamme ”nuoret, ottakaa oppia” vahvistettiin jälleen käsitystä että vilppiä saa ja kannattaakin tehdä, kuten filmausta ja sukeltelua. Ja vaikka kädellä pallon maaliin menon estämisestä saisi punaisen kortin, silti se kannatti, koska oma joukkue menikin jatkoon.