MM-jalkapallon Espanja-Hollanti-finaalin 3D-näytös veti Tennispalatsiin tuhat fania

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Finnkino on laajentanut ohjelmistoaan elokuvista muun muassa New Yorkista suorana esitettyihin oopperoihin. Nyt vuorossa oli jalkapallon MM-kisojen finaali – kolmiulotteisena. Tennispalatsin salit 1 ja 2, yhteensä yli 1000 paikkaa, myytiin loppuun päivässä.

Jalkapallo 3d
Kolmiulotteinen jalkapallo-ottelu Tennispalatsin salissa 1. Kuva Markus Pentikäinen.

Kävin ihmettelemässä näytöstä. Urheiluun kolmiulotteisuus tuntuu sopivan varsin hyvin. Ehkä paremmin kuin elokuviin.

Esimerkiksi maalin takaa kuvatuissa osuuksissa – toiminnan ollessa lähellä – läsnäolon tuntu oli jopa vakuuttava.

3D-lähetyksen katsojille (ja tuottajille) on aina huippuhetki, kun pallo lentää hyvin lähelle kameraa tai pelaajat melkein törmäävät kuvaajaan.

Laajoissa kentän yleiskuvissakin oli syvyysvaikutelmaa, mutta sillä ei ole niin paljoa väliä.

Leikkauksia on kuvassa aika harvassa, toisaalta siksi että kolmiulotteiseen kuvaan reagoi sen silmille pomppivien yksityiskohtien runsauden vuoksi hitaammin kuin tavalliseen – ja ehkä myös siksi, ettei FIFA ilmeisesti ole antanut lupaa kovin monelle 3D-kameralle. Normaalissa jalkapallon tv-taltioinnissa on noin 30 kameraa ympäri kenttää, 3D-lähetyksessä oli vain kahdeksan (lisätietoa täältä).

Toistaiseksi 3D on FIFAlle marginaalin marginaalia. Lopulliset varmistukset 3D-lähetyksiin tulivat aivan loppusuoralla, ja siitä johtui, että liput tuotiin Suomessakin myyntiin vasta muutama päivä ennen matsia.

Jos kameroita olisi enemmän kentän laidoilla, lähempänä tapahtumia, fiilis nousisi huomattavasti. Esimerkiksi Hollannin pelaajien sikailu olisi näyttänyt kameraa eli katsojaa kohti suunnattuna varmasti tosi tyrmäävältä.

Finnkino oli joutunut hankkimaan tätä ensimmäistä suoraa 3D-lähetystä varten uuden vastaanottoantennin ja muutakin tekniikkaa. Eiköhän niille ole jatkossakin käyttöä, ainakin lippujen menekistä päätellen.

Finnkinon markkinoinnin projektipäällikkö Kaj Itämäki kertoi, että muualta Suomesta oli tullut kiukkuisiakin yhteydenottoja, miksei meillä näytetä teatterissa 3D-finaalia. Syynä oli siis yksinkertaisesti pula tekniikasta.

Muun kuin elokuvaesitystoiminnan yleistymisestä Finnkinolla Itämäki sanoi, ettei ole sentään syytä kuvitella erikoistapahtumien syrjäyttävän leffoja.

Läsnäolon tuntua lisäsi se, että Tennari ykkösessä joku soitti vuvuzelaa tai sen kaltaista torvea. Olisin pärjännyt ilmankin. Tosin matsi oli muutenkin sen verran tylsä, että en jaksanut jäädä katsomaan jatkoaikaa.

Vielä tärppi kovimmille faneille: jos haluaa nähdä tapahtumat ennen muita, kannattanee mennä futiksen 3D-näytökseen. 3D-kuva tuli nimittäin Tennarin ruudulle noin kymmenen sekuntia ennen telkkarikuvaa. En tiedä, miksi tv-lähetyksessä on noinkin pitkä viive, mutta tosiasia oli helppo todeta elokuvateatterin aitiosta, jossa oli nurkassa päällä myös televisio.