Mitäpä liero luonteelleen voi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Italian pääministerinä seitsemän vuotta toiminut Giulio Andreotti ei pitänyt siitä, että Paolo Sorrentino päätti tehdä hänestä elokuvan. 89-vuotias Andreotti on sanonut, että olisipa Sorrentino edes odottanut hänen kuolevan ensin.

Sorrentinon kirjoittama ja ohjaama Il Divo lunasti suuret lupaukset – ja sitten taas ei.

Upean muuntautumiskykyinen, tällaisissa lierorooleissakin karismaattinen Toni Servillo on häkellyttävä Andreottina, jonka pääministeriuran viimeisiä vaiheita 1990-luvun alussa elokuva dramatisoi.

Ja ennen kaikkea satirisoi.

Mafiaa vastaan taistelleen syyttäjä Giovanni Falconen salamurhan jälkeen poliitikot nousevat tositoimiin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ja lahjusskandaalin paisuessa Andreottikin joutuu pulaan. Oliko hänellä yhteyksiä mafiaan ja toimittaja Mino Pecorellin tappajiin?

Andreotti pitää kylmän pintansa. Hän ja lähipiiri ovat kuin keisareita maassaan – hyväveli-kerho uskoo voivansa päättää maan seuraavasta presidentistäkin. Uskonto on heille työkalu, ase ja salaa myös naurun aihe. Mutta hiljalleen imperiumi rapistuu. Paljastukset ovat liian armottomia. Eikä kidnapatun ja surmatun Aldo Moron aave jätä Andreottia rauhaan, vaan ilmestyy hänelle yhä uudelleen.

Sorrentino antaa elokuvan Andreotin olla hyvin inhimillinen, vähän sympaattinenkin, mutta piruilua tämä ennen kaikkea on. Ja loistavaa sellaista.

Terävän sarkastinen Il Divo on tämän ajan parasta poliittista ja politiikkaa käsittelevää elokuvaa. Ongelmana on, että jos Italian sisäpolitiikka ja sen parinkymmenen vuoden takaiset keskushahmot eivät ole tuttuja, jää runsaasti nyansseja ymmärtämättä.

Ei ihan riitä, että elokuvan alussa Sorrentino selittää valaisevin tekstiplanssein Italian sodanjälkeisen sisäpolitiikan olennaisimmat suunnat ja taustavoimat.

Ensimmäisen puolen tunnin ajan tuntui siltä, että Cannesin voittajaelokuva on nyt tässä. Kokonaisuus on kuitenkin ehkä hitusen liian sisäänpäinkääntyvä.

Silti Il Divo sai yhdet reippaimmista aplodeista, mitä Cannesin pressinäytöksissä on tänä vuonna kuultu. Italiassa elokuvasta tulee aivan varmasti valtavan suosittu, mutta tuskin Il Divo Suomen valkokankaille päätyy, korkeintaan festivaaliesityksiin.