Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mitä meistä puhutaan on väkevä elokuva kunniamurhat mahdollistavasta kulttuurista

Blogit Kuvien takaa 11.5.2018 09:24
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitä meistä puhutaan on voimakas elokuva. Se on kertomus pakkoavioliitosta kieltäytyvästä pakistanilaissukuisesta oslolaistytöstä, joka viedään pakolla Kabuliin. Vasta elokuvan nähtyäni luin sen ammentavan ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Hamin omista kokemuksista. Se oli pökerryttävä tieto, kahdestakin syystä.

Siksi, että tarina ehti sellaisenaan tehdä vaikutuksen. Tapahtumasarja ei ole yllättävä sinänsä – tämän kaltaisia, surullisia ja karmeampiakin tarinoita on kerrottu ja raportoitu – mutta se on esitetty elokuvallisesti niin hyvin.

Ja siksi, että Ham on erittäin osaava elokuvantekijä. (Sitä avatakseni kerron myöhemmin yhdestä kohtauksesta, jonka osa lukijoista saattaa kokea spoileriksi, vaikka minusta se ei sitä ole.) Tämän tarinan kertovan teoksen olemassaolo sinänsä ei ole ainoastaan muistutus siitä että tällaista tapahtuu. Mitä meistä puhutaan muistuttaa olemassaolollaan myös siitä, että jos Ham olisi jäänyt Kabuliin (tai pahempaa), tätä tarinaa ei olisi kerrottu tällaisena vavisuttavana elokuvana eikä mitenkään muutenkaan. Sama totta kai koskee jokaisen tällaisen kohtalon kokeneen tytön ja naisen tarinaa, ja heitä on miljoonia ja taas miljoonia. Harvoilla olisi mahdollisuutta tuoda tarinaansa taiteen tai median kautta maailmalle.