Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mitä käy Roman Polanskin Haamukirjoittaja-elokuvalle?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.10.2009 06:31

En vieläkään tiedä, mitä ajatella tapaus Roman Polanskista, mutta ainakin hänen keskeneräinen poliittinen jännärinsä vaikuttaa hyvin kiinnostavalta.

Robert Harrisin romaaniin perustuvassa elokuvassa Ewan McGregor on haamukirjoittaja, joka saa tietää liikaa työnantajansa, Pierce Brosnanin esittämän Britannian entisen pääministerin salaisuuksista ja suurvaltojen todellisista voimasuhteista.

Kuvaukset on tehty, mutta jälkityöt ovat kesken.

Romaani on suomennettu nimellä Haamukirjoittaja, joten tuota nimeä käytettäneen jos ja kun The Ghostina kansainvälisesti tunnettu elokuva tänne rantautuu.

Erityisen jännittävää on se, että Harrisin kirja peilaa jollain tasolla hänen omia kokemuksiaan Tony Blairin leivissä. Missä viipyvät salaliittoteoriat siitä, että Polanskin pidätys on yritys estää vielä kirjaa enemmän paljastavaa elokuvaa valmistumasta?

Kyseessä on muuten ironisesti Polanskin ensimmäinen Yhdysvaltoihin sijoittuva elokuva sitten Chinatownin (1974). Kuvaukset tehtiin sattuneesta syystä Saksassa.

Nyt on epäselvää, mitä Haamukirjoittajalle käy. Ainakin sitä saadaan odottaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Leffa julkaistaan ilmeisesti maaliskuussa 2010, oli Polanski sitten vapaa tai ei. Koska oikeuden rattaat pyörivät hitaasti, niin näyttää aika epätodennäköiseltä, että Polanski pääsisi ajoissa vapaaksi… ellei sitten saata produktiota loppuun jonkun apulaisen kautta. Eri juttu tosin on, kuinka helposti leffan leikkaaminen ja musiikin säveltämisen, miksauksen, äänisuunnittelun sekä kuvankäsittelyn valvominen onnistuu linnasta käsin.

Salaliittoteoria puhkesi munkin mieleen heti pidätysuutisen kuultuani. Kirjaa lukemattomana on tietysti kiva spekuloida, mutta jonkun Irak- tms. poliittisen skandaalin puhkeaminen leffan esittämisen myötä olisi brittihallitukselle varmasti kova pala: Polanskin pidätyksen syynä onkin tietty brittihallituksen etuja valvova MI5, joka otti yhteyttä jenkkeihin pidätysmääräyksen orkestroimiseksi. Luonnollisesti asia menee näin, vailla epäilyksen tyyssijaa.