Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Milloin suomalaiset käyvät elokuvissa?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 7.3.2011 08:01

Maaliskuu alkoi. Elokuvateatterien kävijämäärät alkavat olla laskussa. Siitä ei kannata huolestua, se on totuttu trendi. Jotkut vuodenajat ovat elokuvateattereille ratkaisevasti parempia kuin toiset.

Tammi-helmikuussa elokuvia tuli ensi-iltaan 4-5 joka viikonloppu. Määrä vähenee nyt hiljalleen. Toukokuussa voi käydä, että jonain perjantaina ensi-iltaan saapuu vain yksi elokuva.

Syy on yksinkertainen.

Touko- ja kesäkuu ovat huonointa aikaa elokuvateattereille. Jos viime vuosien leffakävijämäärät laskee kuukausikeskiarvoiksi ja sitten pistää kunkin vuoden kuukaudet järjestykseen, perää pitävät toukokuu (huonoin), kesäkuu ja huhtikuu.

Parhaat kuukaudet ovat tammi- ja marraskuu: elokuvissa käydään yli neljä kertaa enemmän kuin toukokuussa.

Listan kolmosena on syyskuu ja nelosena lokakuu, viitosena helmikuu.

Syksy ja alkutalvi ovat hyviä, koska opiskelijat ovat palanneet. Kesä taas on perinteisesti Suomessa huonoa leffa-aikaa, kun lämpimästä säästä on niin vähän aikaa nauttia ja monet ovat maalla. Vielä 1990-luvulla muutamat Helsingin isotkin elokuvateatterit suljettiin kesäkuussa, koska kävijöitä oli niin vähän. Tilanne on muuttumassa. Se on kulttuurin globalisaation yksi muoto.

On syntynyt iso ristiriita, kun Yhdysvalloissa kesä on parasta aikaa elokuvateattereille ja kesän isot elokuvat halutaan kankaille kaikkialla maailmassa samaan aikaan. Suomalainen yleisö tottelee markkinamiesten toiveita, hitaasti mutta varmasti.

Vuoden huonoin viikonloppu on Suomessa silti yhä ja varmasti jatkossakin juhannus, jolloin esimerkiksi viime vuonna koko Suomessa elokuvissakäyntejä kertyi yhteensä viitisen tuhatta, murto-osa keskiarvosta.

Yksittäiset ensi-illat vaikuttavat toki paljon.

Viime vuoden parhaita viikonloppuja olivat viikko 47, jolloin Harry Potter tuli ensi-iltaan ja viikko 1, jolloin Avatarin porskutusta tuki monelle erilaiselle elokuvalla Alvin ja pikkuoravista kolmos-Millenniumille jakautunut menestys.

Piikit sattuvat usein niille viikonlopuille, joilla on paitsi iso ensi-ilta, myös sen kannoilla hyvin erilaisia elokuvia. Viikko 43 lokakuussa oli vuoden parhaita. Silloin alkoi Napapiirin sankarien toinen esitysviikko. Elokuvan suosio ei pudonnut ensi-iltaviikonlopusta kuin mikroskooppisen vähän, ja muita kärkielokuvia olivat Itse ilkimys (3D-animaatio), The Social Network, Prinsessa, Eat Pray Love ja Paranormal Activity 2. Oivallisempaa eri yleisöt houkuttelevaa kattausta ei varmaan voisi kuvitella, mitä nyt varsinainen franchise-hitti puuttuukin.

Alalla tiedetään, että diversiteetti kannattaa.

Kuukaudet paremmuusjärjestyksessä viimeisen kolmen vuoden perusteella:

1. Tammikuu
2. Marraskuu
3. Syyskuu
4. Lokakuu
5. Helmikuu
6. (jaettu sija) Elokuu, heinäkuu
7. Maaliskuu
8. Joulukuu
9. Huhtikuu
10. Kesäkuu
11. Toukokuu

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Taidan olla käynyt elokuvissa, siis teatterissa, viimeksi joskus -80 luvulla vaikka asun keskustassa parin korttelin päässä useasta teatterista ja tapasin käydä aikanaan muutaman kerran kuukaudessa ympäri vuoden.

Ei kiinnosta enää. Lopetin aikanaan kun melutaso oli niin sietämätön, että korvissa tinnitti monta tuntia leffan jälkeen. Sama meno jatkuu edelleen, sen mukaan mitä olen muilta kuullut joten en edes harkitse paluuta katsomaan mitään teatteriin. Voin katsoa kaiken mitä haluan riittävän pian kotona, tarvittaessa useampaan kertaan ja käytännössä samalla hinnalla. Niin, että se siitä jakautumisesta kuukausien kesken tämän katsojan osalta :)

Jenkkilässäkään kesä ei aiemmin ollut kai mitään suurleffojen aikaa, ennen kuin Tappajahai tuli (no joo, on siitäkin jo kauan). Joulukuuta ei siellä niin arvostettu blockbustereiden aikakaudella, mutta Cameron keksi (vahingossa, tuotannon pitkittymisen takia) julkaista Titanicin loppuvuodesta. Ja toimihan se Avatarin kohdalla.

Käyn itse leffoissa todella harvoin, mutta mielestäni syksy/talvi on parasta aikaa siihen. Avatarin (vaikkei mikään loistava ollut) kohdalla oli erityisen hienoa päästä pakkasesta pariksi tunniksi ihmettelemään vierasta planeetta 3d:nä.

Todella kiinnostavaa, että marraskuu ja tammikuu ovat kärjessä, mutta joulukuu niiden välissä on vasta sijalla kahdeksan. Tuntuu oudolta, että välissä oleva kuukausi on noin paljon heikompi, vaikka sen aikana on monilla lomaa, rutkasti varsinkin opiskelijoilla. Lisäksi jouluna moni saa lahjaksi Finnkinon joululippuja, joita ehtisi hyvin käyttää välipäivinä.

Osaatko Kalle tai joku muu selittää tätä? Onko kyse vain siitä, että joulukuussa ei ole tapana tuoda teattereihin suosittuja elokuvia?

Juhani, eiköhän syynä ole ihan joulukiireet. Joulunpyhinä tulee piikkiä, mutta muuten se hiljentymiseen valmistautuminen on niin kovin stressaavaa aikaa.