Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Milloin Jay-Z, tämän ajan Frank Sinatra, ryhtyy näyttelijäksi?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 15.3.2012 06:31

Kerran hän oli crack-diileri. Nyt hän on Yhdysvaltojen suosituin esiintyjä, joka Carnegie Hallin hyväntekeväisyyskeikoillaan nousi taas yhden portaan korkeammalle. Jay-Z on enemmän kuin ihminen, hän on symboli.

New York Magazinen Culture Vulture -blogissa julkaistiin muutama viikko sitten mielenkiintoinen juttu Jay-Z:sta uransa nykyisessä vaiheessa.

”– dextrously switching personas is one of the things that Jay-Z, onstage, is best at – he’s picked up countless different roles over the years, and he manages to play several of them at the same time, charming everyone present. He can be the cheeky popular entertainer, or the tough guy, or the cold businessman, or the elite philanthropist. Like Sinatra, he could perform for wealthy businessmen while also being one of them.”

Maailma on uusi: alkaneen vuosituhannen (itsensä kruunannut) Sinatrakin laulaa New Yorkista, New Yorkista, mutta hän on musta.

Toisin kuin enemmän levyjä myyneet viime vuosikymmenen menestysräppärit Eminem, Nelly ja 50 Cent – joista kaksi on myös näytellyt – Jay-Z on kestotähti, joka on huipulla silloinkin, kun uudesta levystä on aikaa.

Hän on ajaton, uuden popkulttuurin graniittia. Räppääjänä verraton, mutta samalla todellinen monitaituri.

Olen kummaksunut sitä, miksei Jay-Z ole tehnyt aluevaltausta elokuviin. Kuten Culture Vulturessa kirjoitettiin, tämä artisti on erittäin ketterä vaihtamaan roolia. Juu, hän on tehnyt muutaman roolin pienehköissä elokuvissa, jotka muistetaan lähinnä fanaattisissa hiphop-piireissä, mutta Hollywoodia Jay-Z ei ole valloittanut.

Suomeen Jay-Z on ollut liian suuri yhtä ainoaa keikkaa lukuunottamatta.

Onko Jay-Z liian suuri näyttelemään?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Nellykin on näytellyt, vaikka häviää roolien suuruudessa selvästi Eminemille ja 50 Centille.

Olen seurannut Eminemin uraa ihan alusta asti, nykyään tekee aika paskaa musaa joka ei enää minua sytytä. Eminemin tarina ryysyistä rikkauksiin on todella mielenkiintoinen ja inspiroiva.

Taitaa olla Al Jolsonia syyttäminen siitä, että vähänkään paremmin menestyneet laulajat näyttelevät elokuvissa ennemmin tai myöhemmin. Osalla tosin on siihen lahjakkuuttakin, mutta ”kaikki” ovat näytelleet: Elvis Presley, Frank Sinatra, Madonna, Michael Jackson, Bill Haley, Johnny Cash, Kris Kristofersson, Bob Dylan, jopa Roy Orbison. Suomalaiset ovat tietysti oma lukunsa, niitä vasta riittääkin: Olavi Virta, Henry Theel, Pirkko Mannola, Eino Grön, jne.

Kalle Kinnunen taitaa olla liian nuori muistaakseen melko hiljattain (2008) edesmenneen Isaac Hayesin suuruuden symbolina, musikkona, tuottajana, radioäänenä, elokuva- ja tv-näyttelijänä ja laulajana. Hayes teki unohtumattoman roolin John Carpenterin Escape from New Yorkissa The Duke:na (1981). Oscarin Hayes pokkasi Shaftin musiikista 1971. Hayes on esikuva kaikille USAn räppäreille.

http://www.imdb.com/name/nm0005002/

Tämän ajan Sinatraksi vuonna 1969 syntynyt Jay-Z on jo aivan liian vanha. Juna meni jo.

Jukka Turunen on oikeassa vertaamalla Isaac Hayesia Jay-Z:aan. Herra Kinnunen sanoi Jaysta, että hän on enemmän kuin ihminen, mutta niin oli Isaac Hayeskin:

hän oli skientologi!

Terveisiä Xenulle!

Jukka Turunen: ”Kalle Kinnunen taitaa olla liian nuori muistaakseen melko hiljattain (2008) edesmenneen Isaac Hayesin suuruuden”

Kaikki Hayesin 1969-1975 ilmestyneet lp:t ovat olleet hyllyssäni aikansa, mutta viime vuosikymmenen lopulla karsin soul-kokoelmaa aika rajusti tilanpuutteen vuoksi ja jäljellä on ao. genrestä enää reilut tuhat rakkainta vinyyliä, Hayesilta kai enää Hot Buttered Soul. Muut ovat kokonaisuuksina makuuni hieman tylsiä ja Shaftiin vain kyllästyin. Kiitos kuitenkin musiikkimakuni arvioinnista, terveisin kohta 15 vuotta dj-hommia harrastuksena puuhaillut rytmimusiikin ja elokuvien ystävä Helsingistä.

Kalle Kinnunen: ”Kiitos kuitenkin musiikkimakuni arvioinnista”. Kalle Kinnusen musiikkimakua en arvioinut, tai osaa arvioida, mutta jos Hayesin harrastus on ollut noinkin laajaa, lienee se makukin ihan hyvä (makuasia).

”Olen ehkä liian vanha, mutta kuka he….ti on Jay-Z?”

Yksi maailman tunnetuimmista ihmisistä.