Milius: laitaoikeistolainen taiteilija puhuu suunsa puhtaaksi Yle Teemalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Jos tuntuu siltä, että Yle tuputtaa punavihreää propagandaa, entäs tämä? Laitaoikeistolainen amerikkalainen sai aivan oman Teemalauantain!

Yle Teema esittää dokumentin eräästä erittäin mielenkiintoisesta elokuvantekijästä. John Milius oli Ilmestyskirja Nytin käsikirjoittaja, ohjasi Conan Barbaarin ja Punaisen vaaran sekä oli viimeksi mukana yhtenä Rooma-televisiosarjan luojana.

Milius on kuulunut NRA:n johtokuntaan. Hän julistautunut ase- ja sotahulluksi. John Goodmanin roolihahmo Big Lebowskissa on luotu Miliuksen pohjalta. Milius kutsuu itseään ”zen-fasistiksi”. Milius on juutalainen.

Milius on intohimoinen surffaaja (ja illan dokumentin parina näytetään hänen varhainen surffauselokuvansa Villit vuodet), mutta jo 1960-luvulla hän vihasi hippejä ja kirjoitti Likaiseen Harryyn ja sen jatko-osaan terävimpiä machorepliikkejä.

Milius oli keskeisessä roolissa mukana kehittämässä UFC-lajin eli ultimate fightingin sääntöjä ja kehää. Hän on antiliberaali, jonka mielestä hyökkäys on paras puolustus. Hänen on sanonut tärkeimmäksi toteutumattomaksi projektikseen Tsingis Kaanin elämäkertaa, josta olisi tullut liian väkivaltainen ja tyly Hollywoodille. Hän on umpiliberaalia Hollywoodia edustavien Steven Spielbergin, George Lucasin, Francis Ford Coppolan ja kumppanien läheinen kaveri ja yhteistyökumppani.

Ristiriitojen miehen elokuviinkin huomaa suhtautuvansa ristiriitaisesti.

Rakastan Conan barbaaria (1982), vaikka se on vahvemman voimaa täysillä hehkuttavaa hourailua. Se on oikein malliesimerkki elokuvasta, jonka kanssa voin olla eri mieltä kaikesta ja silti nauttia. Miliuksen visio on järjettömän vahva, koska se on suurella sydämellä tehty. Conan barbaarin fyysinen, raju ja sen oma maailma kerta kaikkiaan toimii: se on yksi kaikkien aikojen fantasiaelokuvista. (Se oli myös Arnold Schwarzeneggerin läpimurto fiktioelokuvaan. Nimenomaan Milius taisteli vakuuttaakseen tuottaja Dino De Laurentiisin, että huonosti englantia puhuva lihasjätti kyllä kantaa pääroolin. De Laurentiis epäili itävaltalaista Schwarzeneggeriä natsiksi. Älä huoli, minä olen tämän leffatiimin ainoa ehta natsi, Milius lohdutti.)

Punainen vaara (1984) taas aiheutti allekirjoittaneelle teini-iässä kognitiivisen dissonanssin: siitä tuli vielä 90-luvulla aidosti paha mieli tavalla, johon elokuva harvoin pystyy (kohtauksesta, jossa teinit käyvät sotaoikeutta ja teloittavat kaverinsa, joka oli pakotettu petturiksi). Paha mieli siitä tuli myös Neuvostoliitossa. Vuonna 1984 valmistunut elokuva on viimeisimpiä Suomessa ulkopoliittisistä syistä kiellettyjä. Elokuva kertoo amerikkalaisista lukiolaisista, jotka perustavat oman sissiryhmän, kun Kuuba ja Neuvostoliitto hyökkäävät ja valtaavat osan Pohjois-Amerikasta. Viihde-elokuva lapsisotilaista on tietysti absurdi, mutta Punainen vaarakin on taitavasti tehty ja kiehtova. Kirjoitin siitä laajemmin blogiini muutama vuosi sitten, kun Punainen vaara sai ensimmäisen valkokangasesityksensä Suomessa.

Dokumentti Milius on onnistunut, informatiivinen ja tunteellinen – eikä se kiistä taiteilijan ongelmallisempaa puolta. Milius itse on etevä ja puoleensa ottava tarinankertoja myös verbaalisesti.

”I’m not a reactionary — I’m just a right-wing extremist so far beyond the Christian Identity people like that and stuff, that they can’t even imagine. I’m so far beyond that I’m a Maoist. I’m an anarchist. I’ve always been an anarchist. Any true, real right-winger if he goes far enough hates all form of government, because government should be done to cattle and not human beings”, Milius kertoi Film Threat-lehdelle 1999.

Kun muutama vuosi sitten haastattelin tuottaja Kathleen Kennedyä, puhe kääntyi Miliukseen. ”Milius oli varsinainen persoona. Näkemyksemme olivat kuin yö ja päivä. Hän oli jo silloin aika raju”, Kennedy kertoi. Haastattelun ulkopuolella hän mainitsi Miliuksen terveysongelmista.

Vuonna 2013 valmistunut dokumentti on tehty Miliuksen sairastellessa. Hän on kuitenkin myöhemmin toipunut infarktistaan.

Elokuvantekijä on vasta seitsemänkymppinen. Ehkä hän tekee vielä jotain valkokankaalle. Mikäli tekee, toivottavasti se tulee vilpittömästi ja suoraan zen-fasistin sydämestä.

Milius Yle Teemalla tänään lauantaina 12.3. klo 22.55. Sitä ennen klo 21 esitetään Miliuksen ohjaama ja kirjoittama elokuva Villit vuodet.