Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Miksi Suomen Lappiin sijoittuva Rare Exports kuvattiin Norjassa?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 7.12.2010 06:01

Rare Exports sai Suomessa ensi-iltaviikonloppunaan yli 50 000 katsojaa – onnittelut! Siitä on myös tulossa yksi kaikkien aikojen kansainvälisesti levinneimmistä suomalaiselokuvista. Mutta vaikka Rare sijoittuu Korvatunturin tienoille, tehtiin niin ulko- kuin studiokuvauksetkin – Norjassa.

Lue myös

Miksi elokuvatuotannot sivuuttavat Suomen? Tässä syy

Syy on yksinkertainen: raha.

Suomessa ei kohta enää kannata kuvata, koska muualle elokuvatuotantoja houkutellaan verohuojennuksin ja aluerahastoin. Elokuvanteko on kallista bisnestä ja tuo paikkakunnalle rahaa. Sellaisen toiminnan houkutteleminen ei ole niinkään kulttuuritouhua vaan järkevää liiketaloudellista ajattelua.

Kirjoitin aiheesta Suomen Kuvalehteen kesäkuussa: Miksi elokuvatuotannot sivuuttavat Suomen.

Lue myös

Miksi elokuvatuotannot sivuuttavat Suomen? Tässä syy

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Yrittäminen ja varsinkin työn antaminen on Suomessa raskaasti rangaistava rikos.

Toi verohelpotusten vaikutus on kaksipiippuinen juttu.

Joo, joku Sormusten herran kaltainen juttu epäilemättä säteilee rahaa ympäristöönsä, mutta toisaalta Jenkeissä osavaltiot ovat kuulemma laskeskelleet, että ei niistä verohelpotuksista keskimäärin ole nettohyötyä.

Kaivan lähdeviitettä jossain välissä, jos Google-kykyni suovat.

Pitäähän se myöntää, että vaikka rahaa olisi ollut… niin silti Norjan vuorimaisemat voittaa Suomen maisemat 6-0

Maisemien takia tietenkin.
Antoihan elokuvasäätiökin tukea.

Minäkin ymmärsin (ohjaajan haastattelusta Tukholman elokuvajuhlilla), että Norjassa kuvaamisen pääsyy oli hienommat vuorimaisemat. Siihen, että studiokuvaukset tehtiin myös Norjassa, on ehkä vaikuttanut sitten enemmän se raha?

Se, mitä tyyppi sanoo haastattelussa (ylistää Norjan vuoristomaisemia) ja mikä on todellinen, painavampi syy (raha ja verohelpotukset) ovat kaksi eri asiaa.

Sopivalla kamerankallistuksella ja linssillä saa Lapin tunturitkin näyttämään jylhiltä.

”Se, mitä tyyppi sanoo haastattelussa (ylistää Norjan vuoristomaisemia) ja mikä on todellinen, painavampi syy (raha ja verohelpotukset) ovat kaksi eri asiaa.

Sopivalla kamerankallistuksella ja linssillä saa Lapin tunturitkin näyttämään jylhiltä.”

Oli syy mikä tahansa, niin hyvä että kuvasivat Norjassa. Ikävä totuus on että Suomen tunturimaisemat ovat todella tylsiä verrattuna Norjan vastaaviin. Ei tätä tosiasiaa pysty peittämään edes hyvällä kameratyöskentelyllä.

Kuinkas moni kirjoittajista on käynnyt Suomen tunturimaisemissa lasketteluskeskuksien ja maantien varsien ulkopuolella (toisinsanoen vaeltamassa). Olen kiertänyt lähes koko Norjan autolla ja olen ollut lukuisia kertoja Suomen lapissa vaeltamassa. Norja kyllä pesee jylhyydessä koti Suomen, mutta upeita maisemia täälläkin piisaa. Käykääpä esim. vaeltamassa Saariselän itäosissa, jotka olivat presidentti Kekkosen lempierämaita. Suosittelen seuraavia kohteita: Vongoivanräystäs, Kuikkapää, Anterinmukka, Akanhärkäkuru, Lumikuru, Pirunportti ja Paratiisikuru. Paljon muutakin nähtävää on toki tarjolla, mutta tässä omia suosikkeja.