Miksi Blade Runner 2 saattaa olla edeltäjänsä veroinen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Hyvin harvoin odotan jatko-osalta paljon. Vielä harvemmin on käynyt niin, että lajinsa klassikoksi mielletylle elokuvalle on tehty onnistunutta jatkoa yli kymmentä vuotta myöhemmin.

Nyt on tulossa jatko-osa, joka on erittäin lupaava, vaikkei siitä tiedetä juuri mitään. (Ja ei, se ei se liity Star Warsiin, vaikka Rogue Onelta toivonkin paljon.)

Olisin ihmeissäni, mikäli Blade Runner 2 olisi huono.

Syy odotuksiini on ohjaaja, Denis Villeneuve. Kanadalainen on tehnyt kahdeksan elokuvaa, ja ensimmäinen jonka näin, oli Polytechnique vuonna 2009. Se oli tehokas, tiivis ja yksinkertainen draama koulusurmatapauksesta. En olisi silti arvannut, että ohjaaja nousee muutamassa vuodessa Hollywoodiin ja tasolle, jolla hänen jäntevää ja lihaksikasta kerrontaansa voi vertailla Michael Manniin, Kathryn Bigelowiin ja David Fincheriin.

Englanninkielisiä elokuvia ja nimenomaan trillereitä Villeneuve ryhtyi tekemään sen jälkeen, kun menneisyyden selvittämisestä jännitystarinan luova Libanon-draama Incendies (Suomessa tv:ssä Nawalin salaisuus) pääsi Oscar-ehdokkaaksi. Vangitut on erittäin tehokas, painajaismainen kidnappaustarina, jossa on harvinaisen purevaa, arkisuudesta lähtevää ”mitä itse tekisit” -kuumottavuutta. Enemyssä Jake Gyllenhaalin näyttelemät miehet kohtaavat kaksoisolentonsa.