Mikä on Iso-Britannian paras elokuva?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Time Out-lehti valitsi kaikkien aikojen parhaat brittielokuvat. Ammattilaisraadin valinta ykköseksi oli aika yllättävä.

Mutta valinta oli erinomainen.

Äänestyksen tuloskooste löytyy täältä.

Kärkipaikan sai Nicolas Roegin ohjaama Kauhunkierre vuodelta 1973. Se on kulttimaineikas, hyvin tyylikäs draaman ja goottilaisen kauhutrillerin yhdistelmä, jossa lapsensa kuolemasta toipuva aviopari etsii yhteyttä lomalla Venetsiassa. Donald Sutherland ja Julie Christie ovat vaikeissa pääosissa uskomattomia, ja näennäisen romanttisesti Venetsiasta on luotu mitä painostavin sokkelo, ihmismielen helvetti. Roegin ymmärrys ahdistuneen tunnelman luomisesta on neron tasoa.

Kakkosena oli Carol Reedin klassikko Kolmas mies, kolmantena Terence Daviesin melko vähän nähty Rakkaat muistot.

Black Swanin ajankohtaiseksi taas nostama Punaiset kengät oli viides, Roegin Performance seitsemäs. Kubrickit olivat aika pitkällä ja oma suosikkini Tappakaa Carter vasta sijalla 32. Time Outin sivuilta löytyvät niin äänestäneiden elokuvantekijöiden kuin kriitikoidenkin henkilökohtaiset listat, joista voi tutkia vaikkapa omien brittinäyttelijäsuosikkien elokuvamakua.

Huikea Kauhunkierre on mahdollista nähdä Helsingissä juuri nyt. Se esitetään eurooppalaisen rikos- ja jännityselokuvan persoonallisempia virtauksia esittelevässä Giallo, Krimi, Policier -sarjassa kaksi kertaa. En jätä väliin mestariteoksen valkokangasesitystä, josta harvoin saa nauttia. Tässäpä todellinen kylmien väreiden elokuva vaativaan makuun – loppuratkaisu on yhtään liioittelematta elokuvahistorian tyrmäävimpiä.

Kauhunkierre Helsingin elokuvateatteri Orionissa pe 8.4. kello 21 ja su 10.4. kello 20.