Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mika Kaurismäki ja elokuvakriitikot

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 23.8.2009 10:00

Jotkut elokuvantekijät mieltävät kriitikot vihollisikseen. Mitenköhän sellaiseen tilanteeseen päädytään?

Viikonlopun Ilta-Sanomien Plus-liitteessä on Mika Kaurismäen haastattelu. Häneltä kysytään, miten huonoista kritiikeistä selviää.

”Tässä vaiheessa uraa nahka on jo aika paksu. Kriitikkojen näkemykset menevät usein laidasta laitaan. Välillä on pakko ihmetellä, ovatko he edes katsoneet saman elokuvan. On ikävä huomata, että muutamat heistä kirjoittavat tahallaan aina negatiivisesti.”

Ajatteleeko Mika Kaurismäki todella, että jotkut kriikot kirjoittavat tahallaan (hänestä) aina negatiivisesti? Nuo ruojat tekevät näin, koska.. koska.. miksi?

Kuvitteleeko Mika Kaurismäki, että jotkut kirjoittavat Mika Kaurismäen elokuvista tahallaan negatiivisesti, vaikka sydämessään pitivät niistä?

Miksi joku tekisi periaatepäätöksen, että kirjoitanpa tahallaan aina negatiivisesti tämän tai tuon tyypin teoksista?

Olisiko edes paljon hölmömpää todeta vastaavasti Mika Kaurismäestä, että hän on Rosson (1985) jälkeen tahallaan tehnyt korkeintaan keskinkertaisia elokuvia?

Mitä Kaurismäkeä ihmetyttävään kritiikin kirjoon tulee, miellyttääkö häntä se ryhdikäs mielipiteiden yksimielisyys, jota löytyy varmasti neuvostoliittolaisesta, tietyn ajan saksalaisesta ja tällä hetkellä ainakin pohjoiskorealaisesta taidekritiikistä?

Tällaisia kysymyksiä heräsi brunssilla lehteä selaillessani. Vaikka suomalaisen elokuvakritiikin taso ei päätä huimaa, ei sitäkään voi kritisoida ihan millä tahansa hutaisuilla.

Kaurismäen uusi Haarautuvan rakkauden talo on muuten saanut ihan kivat arvostelut: Suomen Kuvalehden, Hesarin ja Iltalehden kahden pointsin kritiikkejä lukuunottamatta tasaista kolmea tähteä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Mika Kaurismäen maailma taitaa pyöriä hänen oman napansa ympärillä. Elokuvien laadun perusteella sällin kannattaisi mennä itseensä.

Eihän tässä lauseessa suinkaan samaan hengenvetoon kritisoida suomalaista elokuvakritiikkiä ja mainita, ettei sitäkään voi ”hutaisulla” kritisoida?

”Vaikka suomalaisen elokuvakritiikin taso ei päätä huimaa, ei sitäkään voi kritisoida ihan millä tahansa hutaisuilla.”

Onkohan Suomessa elokuvapiirit niin pienet,että suomalasista leffoista kriitikot kirjoittavat mielummin positiivisia arvosteluja,kuin lyttäisivät huonot elokuvat kun siihen tulee tarve.Välillä olen ihmetellyt joidenkin suomalaisten elokuvien arvosteluja,kun sitten itse olen nähnyt kyseisen elokuvan niin ei voi olla miettimättä onkohan siinä Suomi lisää,kun arvosteluja on tehty.

Mika Kaurismäki on yksi parhaiten kansainvälisesti menestyneistä ohjaajistamme. eihän noi muut ole menestyneet maailmalla kovinkaan hyvin! eli on se jännä että suomessa haukutaan, mutta kansainvälisesti ylistetään. Oisko tässä sitä jotain Suomi lisää sitten? ja ei, Mika Kaurismäen maailma ei pyöri hänen napansa ympärillä. Mietihän noita muita maamme ohjaajia hetken ja heidän julkisuuskuvaansa. tule sitten tänne heittämään tuollaisia kommenteja!