Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mika Kaurismäen Tie pohjoiseen: minkälaisen levityksen härmäläinen tie-elokuva saa Yhdysvalloissa?

Blogit Kuvien takaa 7.6.2013 08:39
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tie pohjoiseen on myyty Yhdysvaltoihin! Tulevatko Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann nyt jenkeille tutuiksi? Uutinen levisi aamulla ja mediat toistavat tiedotteen väitettä siitä, että Corinth Films olisi ”tunnettu art house- house ja klassikkoelokuvien levittäjä”. Onko se tunnettu?

No ei.

Firma on hyvin pieni ja sen viime aikoina levittämien uusien elokuvien joukossa (kotisivut) ei ole montaa edes aktiiviselle elokuvaharrastajalle tai ammattilaiselle tuttua nimikettä.

Miksi tiedotteessa pitää fuulata? Miksi pitää väittää, että tämä on ”tunnettu” firma?

Koska tiedote adjektiiveineen menee läpi, esimerkiksi Marmaissa ja dome.fi:ssä.

Koska me suomalaiset edelleen olemme ihmeissämme, jos kotimainen elokuva kiinnostaa maailmalla edes vähän. Suomalaiselokuvan pikkuruinen levitys muutamassa Yhdysvaltojen suuressa kaupungissa – joissa ensi-iltoja voi tosin olla jopa parikymmentä viikossa – ylittää uutiskynnyksen myös Hesarissa, Turun Sanomissa, Ylellä ja niin edelleen.

Vuosi sitten uutisoitiin suomalaisen Iris-elokuvan USA:n levityksestä. Kirjoitin siitä blogiini.

Kuinka kävi?

Iris ei koskaan saanut luvattua ensi-iltaa Yhdysvalloissa (enkä ihmettele yhtään). Tie pohjoiseen todennäköisesti saa. Sen näkee parhaassa tapauksessa muutama tuhat katsojaa. Mutta tuskin Corinth tällä leffalla tunnetuksi nousee.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen