Mieletön elokuu ja komedian tekemisen sietämätön vaikeus

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Komedian tekeminen on vaikeaa, ja huonon komedian katsominen vaivaannuttavaa. Taru Mäkelän ohjaama elokuvaversio Varastosta onnistui ja menestyi. Mäkelän uusi, romanttisempi komedia Mieletön elokuu on piinaa.

Vuoteen 1962 sijoittuvan tarinan pääosissa ovat Kati Outinen, Elena Leeve ja Esko Salminen.

Kehyksenä on Helsingin nuorisofestivaali, Neuvostoliiton junailema tapahtuma, joka toi kaupunkiin etenkin kommunistimaiden nuoria ja nuoria aikuisia. Sehän tarjoaisi vaikka mitä mahdollisuuksia.

Kehyksen sisältä puuttuu elämä. Kohkataan, höpsötellään ja tanssitaankin, mutta tarttumapintaa ei kerta kaikkiaan ole.

Outisen näyttelemän hattukauppias-selvänäkijän ja tsekkimiehen romanssi on kipinätön esitys, Salmisen sekoilevan poliisipäällikön ympärille rakennettu hidas hoippumishuumori luokatonta. Ei näyttelijöitä voi syyllistää, kun teksti on tätä. Oletan, että ylinäytteleminen on tahallista ja tavoitteena oli tehdä pastissia höpsöimpien vanhojen kotimaisten viihde-elokuvien kornista tunnelmasta ja naivismista.

Vinksin vonksin tekeminen ei ole tapana, ja syystä. Yksi jakso on kuvattu vinolla kameralla ja leikattu avantgardistiseksi montaasiksi ihan läpällä – ilman mitään pointtia. Kerran elokuva on ikään kuin muuttumassa musikaaliksi – hetken ajan. Juuri sen pituisen hetken, että ehtii kummastella, mitä hittoa tämäkin nyt taas on. Lopussa kaikki pitäisi kuitenkin ottaa kuolemanvakavasti. Ikään kuin katsojaa pidettäisiin pilkkana: kyllä tääkin varmasti läpi niille menee.

Hesarissa Mielettömän elokuun arvostelemisen ongelma ratkaistiin poikkeuksellisella tavalla – antamalla se vakiintuneen elokuvakriitikon sijaan poliittisen historian tutkijan Veli-Pekka Leppäsen ulkokohtaiseen käsittelyyn. Hän esittelee elokuvan, ei tohdi lytätä sitä. Otsikon väite ”tyylikkyydestä” on tosin silkka valhe. Mielettömän elokuun suurin moka on nimenomaan tyylittömyys, se päätön genrestä toiseen hyppely.

Lopussa komedia kuitenkin kerran nauratti, kun kymmenien tuhansien kävijöiden nuorisofestivaalin suurtapahtuma Mustikkamaalla näytti kerrostaloyhtiön pihatalkoilta.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen