Miehet jotka vihaavat naisia -tähti: Jouko Turkka on nero

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Miehet jotka vihaavat naisia tuli muutama viikko sitten ensi-iltaan ja on löytänyt yleisönsä Suomessakin.

Stieg Larssonin jännitysromaaniin perustuvan elokuvan miespääosassa on Ruotsin tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Michael Nyqvist.

Tapasin Nyqvistin viime vuoden lopulla Tukholmassa. Hän kertoi lukeneensa Larssonin kirjat ensimmäistä kertaa lomaillessaan Suomessa (hänen vaimonsa on suomalainen Catharina Ehrnrooth). Tahti oli kova, kaikki kolme pitkää romaania kolmessa päivässä, koska kirjat olivat niin mukaansatempaavia, näyttelijä kehui.

Nyqvistin mielestä Larssonien hurjien kirjojen suosio liittyy Ruotsissa maan yhteiskunnalliseen historiaan ja poliittisiin skandaaleihin.

“Meillä oli Palmen murha. Säpossa tehtiin 1970-luvulla laittomuuksia. Tämä kaikki heijastuu Larssonin kirjoissa.”

Kirjat ovat olleet erittäin suosittuja myös Ranskassa.

“Siellä on suosittuja televisio-ohjelmia, kuten Apostrof, joissa istutaan tuntikaupalla puhumassa kirjallisuudesta. Hyvään katseluaikaan. Se kertoo aika paljon Ranskasta. Larssonin kirjat nostettiin näiden ohjelmien käsittelyn arvoiseksi, ja samantien niillä oli yhteiskunnallista merkitystä myös Ranskassa.”

Nyqvistin mukaan kirjojen poliittista puolta ei Ruotsissa juuri pohdittu.

“Niistä puhuttiin bestsellereinä, suosittuna ilmiönä, vähän kuin Abbasta tai muista popbändeistä. Kukaan ei halunnut käsitellä Larssonin yhteiskunnallisia pointteja. Surullista.”

Jouko Turkka on suuri

Nyqvist kehui vuolaasti suomalaista teatteria. Hänen mukaansa 1980-luvulla kaikki ruotsalaisnäyttelijät ihailivat suomalaista näyttelemistä.

“Ja sitten tämä tyyppi – Jouko Turkka! Näin Seitsemän veljestä ja olin aivan myyty. En vain tajunnut siitä mitään, pakko myöntää.”

Nyqvist näki Göteborgissa Turkan kirjoittaman kohunäytelmän Kött och kärlek.

“Se kertoi siitä, kuinka ruotsalaiset sulattavat suomalaisista makkaraa. Mikä idea! Se oli liikaa! Mistä hemmetistä hän keksi tämän? Myöhemmin olin Turkan luennolla. Olin kuullut, että hän aloittaa kaikki luentonsa tietyllä tavalla, ja totta se oli. Hän astui eteen ja jyrisi: kaikki mitä olette kuulleet minusta on totta. Turkka – hän saattaa olla nero. Ei Ruotsissa ole ollut ketään samanlaista.”