Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Michael Moore ei ole enää tähti

Blogit Kuvien takaa 16.3.2010 10:07
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Vuonna 2004 Michael Moore kirjoitti historiaa. Presidentti George W. Bushin kimppuun hyökännyt Fahrenheit 9/11 voitti ensimmäisenä dokumenttielokuvana Cannesin festivaalien pääpalkinnon ja veti yleisöä kuin häkää – Suomessakin 84 000 katsojaa.

Moore oli superjulkkis.

Puhuttiin dokumenttielokuvien läpimurrosta: Fahrenheitin rikottua ennätyksiä niistä oli tulossa valtavirtaa, ehkä jopa varteenotettavia kilpailijoita Hollywood-viihteen rinnalle. Moiset katsojamäärät olivat dokkareille ennenkuulumattomia.

Vuonna 2007 Moore teki seuraavan elokuvansa Sicko – aivan sairasta. Sen aihe – USA:n terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat – oli kieltämättä aika paikallinen.

Sicko veti vanhalla mantereella vain kymmenesosan Fahrenheitin yleisöstä – Suomessa suhteessa sitäkin vähemmän, alle 5000 maksanutta katsojaa.

Viime syksynä Moorelta tuli Capitalism – A Love Story. Aihe oli mitä ajankohtaisin: talouskriisi! Ja tasan yhtä provokatiivisesti käsiteltynä kuin Bushin toilailut aikanaan. Moore vaati koko kapitalismia tuomiolle.

Tulos: 2664 katsojaa Suomessa.

Eikä Moore tehnyt näyttävää paluuta muuallakaan.

Briteissä Capitalism laitettiin teattereihin vasta muutama viikko sitten, vain 15 kopiolla, mikä ei ole sikäläisittäin yhtään mitään. Ei-englanninkieliset art house -elokuvatkin levitetään moninkertaisin oletuksin: esimerkiksi tuntemattomien näyttelijöiden ranskalainen vankilaelokuva Profeetta lähti saarivaltakunnassa 75 kopiolla ja viimeisin Almodovar noin sadalla (ja isot Hollywood-leffat viidellä sadalla kopiolla). Artsy-porukkakaan ei siis paksusta poleemikosta enää oikein perusta.

Onpas totuuden torven tähti laskenut.

Mutta ei kai ole ketään, jota Moore ei olisi alkanut ärsyttää jo Fahrenheitin tiimoilta?