Michael Mann vastaan säännöt ja odotukset: digirunollinen hakkeritrilleri Blackhat

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Katsoin mestariohjaaja Michael Mannin uuden elokuvan loppupuolta suu apposen ammollaan. Blackhat on eri mantereilla tapahtuva viihdetrilleri hakkereista. Se on myös avantgardea ja dekonstruktiota.

Mann tunnetaan tyylittelijänä. Hänen teoksistaan esimerkiksi Heat, The Insider ja Collateral ovat olleet Oscar-tason arvoteoksia ja sen lisäksi hyviä elokuvia. Arvostetussa Sight & Sound -lehdessä hänet listattiin aikamme viidenneksi parhaaksi ohjaajaksi.

Blackhatista tiesi jo etukäteen, että siinä on jotain outoa – tai Hollywoodin bisnesnäkökulmasta epäonnistunutta. Jos Mannin tasoisen ohjaajan elokuva tulee Yhdysvalloissa levitykseen kertarysäyksellä tammikuussa eli siitä ei ole tehty Oscar-kelpoista esittämällä sitä jo joulukuussa, arvostuksen tiedetään jäävän matalaksi.

Yhdysvalloissa arvostelut ovat olleet pääasiassa negatiivisia. Rotten Tomatoes -sivustolla, jonne kootaan linkkejä arvosteluihin, sen prosenttiluku on 31. Useampi kuin kaksi kolmesta kriitikosta on pitänyt elokuvaa huonona.

Blackhat tuntuu kuitenkin tulevan tavallisen viihteen hyvä-huono-akselin tuolta puolen. Periaatteessa se on aivan daijusti kirjoitetttu hakkerijahti. Pääosassa Chris Hemsworth näyttää olevansa aivan pökkelö. Näytteleminen on kautta linjan tasoa kauniitjarohkeat. Dialogi on täynnä niin sanottua technobabblea, se on termipuuroa jolla ei ole oikein väliäkään. Pääpahiksen kaikki repliikit ovat aivan höpsöjä.