Michael Bay, trumpismin airut Hollywoodissa

Sivullisille voi tapahtua mitä vain, kun äijät melskaavat.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos Donald Trumpin menestykselle haetaan tienraivaajaa amerikkalaisesta valtavirran viihteestä, ainakin minulle tulee ensimmäisenä mieleen Michael Bay. Siksi vähän huvitti, kun Helsingin Sanomien pop-esseessä kirjoitettiin, että etenkin ensimmäisillä kausillaan niin mainio sarja Eastbound & Down teki tietä Trumpille.

Komediallisten toimintaseikkailujen tekijä Bay on auteur, jonka elokuvissa toistuu paitsi kiiltokuvaestetiikka, myös ja etenkin antihumanistinen mentaliteetti. Määrätietoinen röyhkeys kiteytyy repliikissä ”Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the prom queen”, jonka Sean Conneryn roolihahmo lausuu elokuvassa The Rock – paluu helvettiin. Se voisi olla oikeastaan mistä tahansa Bayn elokuvasta, vaikka niiden käsikirjoittajat vaihtuvatkin.

Vahvimmat voittavat, paitsi erikoistapauksissa, jolloin vähän nolo sankari tsägällä onnistuu. Ilkeys on kovaa valuuttaa. Asenne on avoimen seksistinen, jos ei misogynistinen. Kaikenlaiset asiantuntijat ovat pellejä. Sivullisille voi tapahtua mitä vain, kun äijät melskaavat. (Bad Boys 2:ssa on yksi himmeimmistä Hollywood-elokuvissa näkemistäni altavastaajan nöyryytyskohtauksista, kun isä simputtaa teiniä, joka pyytää hänen tytärtään ulos.) Elokuvat palvovat vaurauden merkkejä.

Bay on sataprosenttinen militaristi. Voimannäytöillä mehustellaan täysillä: Baylle maailman kaunein asia pyllistävän naisen takapuolen jälkeen on (armeijan) helikopteri. Amerikan lippu liehuu auringonlaskuissa, joita tuntuu mahtuvan vuorokauteen useita. Transformers-elokuvistaankin Bay on tehnyt kuin armeijan mainoksia.

Tosin opportunistina Bay pyöräytti sympatiansa kiinalaisten viranomaisten puolelle, kun Kiinasta tuli tuotantorahaa.