Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Meryl Streepin Oscar-ehdokkuus kertoo elokuva-alan tasa-arvo-ongelmasta

Blogit Kuvien takaa 25.1.2018 13:23
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Meryl Streep sai tiistaina 21. Oscar-ehdokkuutensa. Kukaan muu näyttelijä ei ole saanut montaa ehdokkuutta.

Kuusitoista niistä on parhaan naispääosan ehdokkuuksia, viisi naissivuosan ehdokkuuksia.

Uusin ehdokkuus tuli Steven Spielbergin elokuvasta The Post. Mutta: tämä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1985 ja draaman Minun Afrikkani, kun elokuva, josta Streep on ehdolla, saa myös parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden.

Streep on ollut tässä välissä ehdolla 14 kertaa, eikä yksikään noistä elokuvista ole saanut parhaan elokuvan ehdokkuutta. Miten se on edes mahdollista? Etenkin kun parhaan elokuvan kategoriassa voi nykyään olla kymmenenkin elokuvaa?

Syy: lähes kaikki Streepin elokuvista ovat olleet etenkin naisista kertovia. Yleensä Streep on esittänyt varsinaista päähenkilöä: Rautarouva, Julie & Julia, Florence Foster Jenkins, Terveisiä unelmien reunalta, Paholainen pukeutuu Pradaan

Voidaanko argumenttina käyttää sitä, että elokuvat ovat olleet kevyempiä tai kevyemmin resurssein tehtyjä kuin Oscar-ehdokaselokuvat keskimäärin? Jos näin olisi, sekin todistaa, että Hollywood kategorisesti tekee naispäähenkilöistä kevyempiä tai kevyemmän sarjan elokuvia.

Arvostuskysymys yhtä kaikki, ja melkoinen havainto vuonna, jona Oscareita voidaan myös vilpittömästi kehua moniäänisyydestä.

Tasa-arvosarkaa riittää.