Jättimenestys Stalingrad 3D kantaa putinismin lippua venäläisessä elokuvassa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Uuden Venäjän toistaiseksi menestynein elokuva sai ensi-iltansa viime vuonna. Elokuvan nimi on Stalingrad 3D, ja se kantaa Vladimir Putinin hallinnon ideologista lippua.

Propagandasisältö ei ole salaisuus. Suurimmat venäläiset elokuvatuotannot ovat hallituksen omistamien päätelevisiokanavien rahoittamia. Ohjaaja Fjedor Bondartsuk, Yhtenäinen Venäjä -puolueen kannattaja, on kuvaillut Yhdysvaltojen olevan matkalla totalitäristiseksi valtioksi.

Tapahtuma-aika on marraskuu 1942 ja paikka muutaman korttelin kokoinen alue piiritetyssä Stalingradissa (nyk. Volgograd). Samaan taloon suojautuu viisi venäläissotilasta ja nainen.

Tämä ei ole mikään Pelastakaa sotamies Ryan. Stalingrad 3D sanoo haikeasti: sota on ihmisen parasta aikaa. Alkuteksteissä elokuvan nimi lukee kyrillisinä kirjaimina, jotka näyttävät hehkuvalta metallilta.

Stalingradin historiallisesta taistelusta kiinnostuneidenkaan ei missään tapauksessa kannata vaivautua. Vaikka inspiraationa on Venäjällä kuuluisa Pavlovin talo, on tarina kärsimysromanttista satua. Elokuva huokuu nostalgiaa tapahtumiin, jotka eivät ole edes etäisesti totta. Ryhmän tuska ja loistavat hetket – kuten kerääntyminen pianon ääreen veisaamaan haikeita lauluja oopperalaulajan johdolla – on toteutettu margariinimainoksen imelyydellä.