Meneekö Kultainen palmu Libanoniin vai Spike Leelle? Cannes on taas poliittinen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin festivaalit ovat päättymässä. Kilpasarjan pääpalkinto Kultainen palmu jaetaan parin tunnin kuluttua tämän blogimerkinnän julkaisusta.

Cate Blanchettin johtamaan juryyn kuuluvat esimerkiksi näyttelijä Kristen Stewart sekä ohjaajat Ava DuVernay, Denis Villeneuve ja Andrei Zvjagintsev. Tuomaristolla on poikkeuksellinen tehtävä vuonna, jona metoo-liike on ravistellut alaa ja toisaalta yhteenotto Netflixin kanssa on kyseenalaistanut Cannesin perinteitä. Juryn pitää valinnoillaan osoittaa, että elokuvilla on merkitys muuttuvassa maailmassa.

Vahvoja voittajasuosikkeja on useita, sanoisin kolme. Kirjoitin jo Nadine Labakin Capernaumista, joka olisi helppo sentimentaalinen ja osin ansaitsevakin voittaja. Sitä ei ainakaan sivuuteta.

Hirokazu Kore-edan yhteiskunnallinen perhedraama Shoplifters (jota en nähnyt) saattaisi olla konsensusvoittaja: se ei ole aiheuttanut järistyksiä, mutta kaikki tuntuvat pitävän siitä kovasti. Kore-eda on muutenkin kovassa nosteessa, sillä hän tekee seuraavaa elokuvaansa Pariisissa Juliette Binochen ja Catherine Deneuven kanssa.

Jo ennen festivaalin alkua uumoilin (aiempien elokuvien perusteella) Pawel Pawlikowskin Cold Warin olevan vahvoilla. Puolalaisen taiteilijapariskunnan myrskyisä rakkaustarina 1950-luvun raadellussa Euroopassa on omia suosikkejani koko festivaalilta. Näitä kahta ehkä haittaa se, ettei niissä ole kyllin ilmeistä tähän päivään liittyvää ja universaalia yhteiskunnallista tai poliittista painoa.