Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mene katsomaan Eden

Blogit Kuvien takaa 18.8.2020 09:31
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomalaisia elokuvia ei yleensä tuoda kesäkaudella teatteriensi-iltaan. Siihen on pari syytä. Suomalaiset eivät käy kesällä elokuvissa kovinkaan innokkaasti. Parisenkymmentä vuotta sitten suuri osa Helsinginkin elokuvateattereista meni juhannuksesta muutaman viikon kesätauolle.

Nykyään teatterit vetävät paremmin kesälläkin. Kehitystä on kiihdyttänyt globaali yhdenmukaistuminen: Yhdysvalloissa kesä on elokuvan ykkössesonki.

Se toinen syy liittyy akuutisti säähän. Jos ensi-iltaviikolle sattuu huippukelit, elokuvateattereihin ei tosiaankaan ole tunkua. (Tässä on hauska epäkorrelaatio: yksi syy siihen, että kesästä tuli Yhdysvalloissa se supersesonki, on elokuvateatterien ilmastointi. Siellä elokuvasali oli joskus kymmeniä vuosia sitten, kauan ennen ostoskeskusbuumia se harvinainen paikka, jossa saattoi vähän jäähdytellä helteellä.)

Ulla Heikkilän esikoiselokuva Eden tuli ensi-iltaan reilu viikko sitten. Oli rohkeaa tuoda kotimainen ensi-ilta viikonloppuun ennen koulujen alkua, siis kesäkaudelle. Tuotantoyhtiö Tekele ja levitysyhtiö Nordisk ottivat ehkä riskin, mutta hyvin kunnioitettavan riskin. (Ajankohta oli valittu ennen koronaa.)