Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Maxim palaa Riviera-tyyppisenä, vain 245-paikkaisena anniskeluelokuvateatterina

Blogit Kuvien takaa 10.1.2018 12:41
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Finnkino tiedotti tänään elokuvateatteri Maximin avaavan ovensa helmikuun toisena perjantaina.

On suurenmoista, että elokuvateatteri saadaan auki. Se ei kuitenkaan ole samanlainen kuin ennen. Paikkamäärä putoaa alle puoleen.

Maximin kohtalosta on puhuttu ja taitettu peistä siitä alkaen, kun loppuvuodesta 2014 kiinteistön omistaja Ilmarinen irtisanoi vuokrasopimuksen. Tarkoitus oli rakentaa Maximin ykkössalin paikalle hotelli.

Hotellihanke kaatui ja Maxim sai jatkaa elokuvateatterina. Kesti pitkään, ennen kuin julkistettiin, että teatteria pyörittää jatkossakin Finnkino, jolla Maxim on ollut vuodesta 2008 alkaen. Kiinteistössä oli vesivahinko. Remonttikin tuntui venyvän.

Uusi Maxim on hyvin erilainen kuin se, mihin on totuttu.

Paikkoja on kahdessa salissa yhteensä 245, kerrotaan tiedotteessa. Aiemmassa Maximissa oli hieman yli 600 paikkaa.

Uusi Maxim on luksuselokuvateatteri, jonka kummassakin salissa myös voi nauttia tapaksia, viiniä ja olutta.

Syy paikkamäärän vähenemiseen on nimenomaan anniskelu. Tarvitaan enemmän liikkumatilaa penkkien väliin sekä pienet pöydät.  Elokuvateatteripenkkien tilalla on sohvia.

Konsepti on siis samanlainen kuin Kallion elokuvateatteri Rivierassa. Sielläkin elokuvia katsotaan sohvilta ja nojatuoleista. Baari on auki elokuvan ajan.

Maximin ja Rivieran tyyppisiä saleja on toki maailmalla vaikka kuinka, mutta mielenkiintoista on sekin, että Maximissa aloittaa myös eräänlainen viikottainen elokuvakerho. Ensimmäisenä esitetään Blues Brothers. Tämäkin konsepti tuntuu Rivierasta lainatulta.

Vuoden 2016 lopulla avattu Riviera on ollut suuri menestys. Sen näytökset myydään loppuun usein viikkoja etukäteen, vaikka tarjolla on pääasiassa aivan samaa ohjelmistoa kuin muuallakin.

Toki merkittävää eroa Maximiin on siinä, että Rivierassa on alle 60 paikkaa, ja se sijaitse trendikkäässä Kalliossa (ja silti erinomaisten liikenneyhteyksien päässä, metroaseman vieressä).

Halpaa ei Rivierassa ole – liput maksavat 14 euroa, siis selkeästi enemmän kuin muissa korttelikinoissa, ja juomat ovat laadukkaita ja hinnat sen mukaiset. Olisi ihme, jos Maximiin ei monistettaisi myös lipunhinnan suhteellista eroa Finnkinon perushintaan – vaikka luksuselokuvateatterin bisneksen kannalta keskeisintä on anniskelumahdollisuus, joka nostaa aikuisen elokuvissakävijän keskiostosta huomattavasti.

Tärkeintä on tämä: Helsingissä on pulaa elokuvateattereista, joten Maximin uusi tuleminen on fantastista.

Mutta: Maxim 1 oli pitkään Suomen tärkein laatuelokuvien ensi-iltateatteri. Saa nähdä, mikä on sen asema tulevaisuudessa. Paikkamäärän huvetessa siitä ei matemaattisesti enää ole aivan samanlaiseksi arthouse-elokuvien kärkisaliksi kuin ennen. (Lipunhinnan oletettavasti noustessa osa siitä siirtyy toki elokuvien levittäjillekin.)

’Toinen kysymys liittyy elokuvafestivaaleihin. Maxim oli pitkään muun muassa Rakkautta & Anarkiaa-, Night Visions- ja DocPoint-festivaalien keskeinen teatteri. Tämä aika taitaa olla nyt peruuttamattomasti ohi – jo paikkamäärän supistumisen vuoksi. Festareilla pääosassa ovat elokuvat ja liputkin ovat tavallista huokeammat. Maximin liiketoimintamalli näyttää kovasti erilaiselta.