Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Matt Damonin uusi Green Zone: Jason Bourne Irakissa?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.11.2009 07:26

Tämän elokuvan piti kai olla vakava ja realistinen kuvaus länsiliittoutuneiden arjesta Bagdadin suljetulla turvavyöhykkeellä, mutta trailerin perusteella siitä tuli railakasta actionia.

Matt Damon ja ohjaaja Paul Greengrass ovat tehneet yhdessä toisen ja kolmannen Jason Bourne -elokuvan. Pidän niistä aika lailla.

Olen lukenut Rajiv Chandrasekaranin reportaasikirjan Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone. Se on erinomainen ja mukaansatempaava kuvaus elämästä Bagdadin Vihreällä vyöhykkeellä – ei mitään varsinaista sota-actionia, vaan kurkistus outoon, visusti suljettuun (mutta kranaattihyökkäyksistä kärsivään) amerikkalaisten lintukotoon Irakin hengenvaarallisen kaaoksen keskellä.

Damon ja Greengrass ovat lyöneet hynttyynsä yhteen ja tehneet Chandrasekaranin kirjan pohjalta elokuvan Green Zone.

Se on kuulostanut lupaavalta. Greengrass kun on onnistunut pseudodokumentaarisissa, tosipohjaisissa elokuvissaan United 93 ja Bloody Sunday vähintään yhtä hyvin kuin Bourneissa.

Nyt Green Zonesta on traileri, ja se näyttää erehdyttävästi uudelta Bourne-seikkailulta, mikä ei sinänsä olisi huono asia. Mutta kirjan kanssa tällä machoilevalla toimintarupeamalla ei taida olla mitään tekemistä.

Käsikirjoittaja Brian Helgelandin aiempien saavutusten perusteellakaan ei oikein voi arvioida, mitä tuleman pitää – Helgeland on toisaalta kynäillyt L.A. Confidentialin ja Mystic Riverin, mutta myös heikompia esityksiä (The Postman – tulevaisuuden sanansaattaja, Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3).

Maaliskuussa asia selviää, kun jo yli vuosi sitten kuvattu elokuva vihdoin saa ensi-iltansa.

Vauhdikas traileri löytyy täältä ja täältä.

Kiinnostaako Irakin tilanne elokuvan aiheena?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Helgelandin nimi ei minulle vaikuta laadun takeelta. Postmania ja uutta (kolmatta?) Pelhamia en ole nähnyt, mutta niistä en ole kuullut hyvää. LA Confidential yksinkertaisti Ellroyn parhaan kirjan masentavan tylsäksi (myönnän kyllä, ettei opus olisi ollut helppo pala kellekään), ja Mystic Riverissa oli taustalla taitavan Dennis Lehanen kirja.

Olisi kyllä mukavampi nähdä Greengrassilta uusi United kuin uusi Bourne. Katsotaanpa traileri…

Näyttää vähän Bournen ja Syrianan sekoitukselta itse asiassa. Oma veikkaus on, että kaikki action on viskattu traileriin, mutta en panisi älykästä toimintatrilleriäkään pahitteeksi. Helikoptereiden jatkuva pörräys trailerissa kyllä tuo jo mieleen Michael Bayn, mutta ainakaan niitä ei ole kuvattu auringonlaskua vasten.

Irak näyttää inspiroivan hyviä jenkkitekijöitä: Hurt Locker on kehuttu, ja tv-sarjoista Generation Kill näytti Band of Brothersille kaapin paikan.

Sivuhuomautus: kiva nähdä, että The Wiressa ja Gone Baby Gonessa loistanut Amy Ryan on mukana.

Näitä luetaan juuri nyt