Matt Damonin uusi Green Zone: Jason Bourne Irakissa?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämän elokuvan piti kai olla vakava ja realistinen kuvaus länsiliittoutuneiden arjesta Bagdadin suljetulla turvavyöhykkeellä, mutta trailerin perusteella siitä tuli railakasta actionia.

Matt Damon ja ohjaaja Paul Greengrass ovat tehneet yhdessä toisen ja kolmannen Jason Bourne -elokuvan. Pidän niistä aika lailla.

Olen lukenut Rajiv Chandrasekaranin reportaasikirjan Imperial Life in the Emerald City: Inside Iraq’s Green Zone. Se on erinomainen ja mukaansatempaava kuvaus elämästä Bagdadin Vihreällä vyöhykkeellä – ei mitään varsinaista sota-actionia, vaan kurkistus outoon, visusti suljettuun (mutta kranaattihyökkäyksistä kärsivään) amerikkalaisten lintukotoon Irakin hengenvaarallisen kaaoksen keskellä.

Damon ja Greengrass ovat lyöneet hynttyynsä yhteen ja tehneet Chandrasekaranin kirjan pohjalta elokuvan Green Zone.

Se on kuulostanut lupaavalta. Greengrass kun on onnistunut pseudodokumentaarisissa, tosipohjaisissa elokuvissaan United 93 ja Bloody Sunday vähintään yhtä hyvin kuin Bourneissa.

Nyt Green Zonesta on traileri, ja se näyttää erehdyttävästi uudelta Bourne-seikkailulta, mikä ei sinänsä olisi huono asia. Mutta kirjan kanssa tällä machoilevalla toimintarupeamalla ei taida olla mitään tekemistä.

Käsikirjoittaja Brian Helgelandin aiempien saavutusten perusteellakaan ei oikein voi arvioida, mitä tuleman pitää – Helgeland on toisaalta kynäillyt L.A. Confidentialin ja Mystic Riverin, mutta myös heikompia esityksiä (The Postman – tulevaisuuden sanansaattaja, Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3).

Maaliskuussa asia selviää, kun jo yli vuosi sitten kuvattu elokuva vihdoin saa ensi-iltansa.

Vauhdikas traileri löytyy täältä ja täältä.

Kiinnostaako Irakin tilanne elokuvan aiheena?