Matka sian maailmaan: Gunda on ainutlaatuinen ja fantastinen eläinelokuva

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Voisinpa kertoa paljon hyviä uutisia Berliinin elokuvajuhlilta. Voisinpa kertoa elokuvista, jotka ovat pian varmasti tulossa Suomeenkin.

No such luck!

Euroopan suurimpiin kuuluvan elokuvatapahtuman ohjelmisto jatkaa suuntaansa yhä pienempien yleisöjen elokuvien areenaksi. Mikäs siinä, jos laatu säilyisi vastaavasti korkeana.

Olen ehtinyt katsoa torstaina alkaneessa Berlinalessa toistakymmentä elokuvaa, joista vain muutamat ovat keskinkertaista parempia. En voi sanoa olevani pettynyt. Jo ennen Berliiniin saapumista näin selkeästi, että aikamoista kahlaamista osallistumiseni tulee olemaan. Suuret nimet loistavat poissaolollaan. Kaikki huipputekijät vievät elokuvansa mielummin Cannesiin, ja ajallinen etäisyyskin supistui, kun Berlinale siirtyi helmikuun jälkimmäiselle puoliskolle eli pari viikkoa myöhempään ajankohtaan kuin se on ollut tapana järjestää.

Samoin puuttuvat suuret tähdet – poikkeuksina Johnny Depp ja Hillary Clinton, josta on tehty dokumentti. Banaalia tai ei, tosiasia on, että suurelle tapahtumalle tärkeät sponsorit reagoivat pian glamourin puutteeseen. Katsotaan miten käy uudelle festivaalijohtajalle Carlo Chatrianille. Vuoden 2020 Berlinale on ensimmäinen, jonka ohjelmistosta hän on vastuussa, ja järjestyksessä seitsemäskymmenes.