Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Maria-raivokohtaus vei Extreme Duudsoneilta uskottavuutta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 3.4.2011 08:30

Extreme Duudsonien vekkulit ovat tunnettuja hyväntuulisuudestaan. He eivät ota mitään omia juttujaan tosissaan eivätkä koskaan suutu. Paitsi nyt paloi pinna ihan kokonaan, syynä Maria Veitolan ohjelmasta tehty pyyntö.

Raivoaan seinäjokelaiset purkivat Facebookissa. Siitä uutisoi ensimmäisenä stara.fi. Iltalehden nettisivujen siteeraamana uutisesta tuli lauantain luetuin.

Mariasta oli pyydetty, että yksi duudsoni tulisi ohjelmaan kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun peräaukkoon laitetaan vodkalla kasteltu tamponi.

Tällaista päihtymismenetelmää on median mukaan kokeiltu Saksassa nuorison piirissä viime aikoina. (Muistan huhuja vastaavista tempauksista oman teini-ikäni ajoilta.) Urbaani legenda se on, Aamulehdessä jo kuitattiin.

”Maria!-show ehdotti, että menisin testaamaan ohjelmaan vodkatamponia työnnettynä takapuoleen. Mitä v….. Jään odottamaan Maria!-jaksoa, jossa käytetään lasta hyväksi suorassa lähetyksessä. Ja toi ei ollut edes aprillipila. Fiddu miten alhaista!”, ärähti Jukka Hildén.

Kieltäytymisen ymmärrän – mitään ei ole tietenkään pakko tehdä – mutta moinen ärähdys on tältä tiimiltä ennenkuulumaton.

Mitä ihmettä?

En yleensä kirjoita televisio-ohjelmista, mutta Duudsonien vaikutus suomalaiseen julkkiskulttuuriin on ollut sen verran suuri (ovathan he Amerikassakin elokuvatähtiä), että tämän tapauksen syitä ei voi jättää pohtimatta.

Duudsonit ovat kymmenen vuoden ajan pelleilleet henkensä uhalla ja saaneet siinä sivussa jos jonkinlaisia vammoja. Vakuutusesteitä aiheuttanut jatkuva oman terveyden vaarantaminen on siis arkea eikä tämä temppu kovin pelottava olisi.

Duudsonien esikuvat, sarjoja ja elokuvia tehnyt amerikkalainen Jackass-porukka, on puuhannut kaikenlaista liki vastaavaa. He, kuten Duudsonit, ovat välttäneet viinan kiskomista kameran edessä, mutta Jackassissa Steve-O on esimerkiksi snortannut wasabia samaan tapaan kuin kokaiinia ja muita pulverihuumeita vedetään nenään. Konnotaatio on ilmeinen.

Mikä siis saa Hildénin vertaamaan vodkatamponia lasten hyväksikäyttöön?

Yksi syy varmaan on se, että Duudsonit ovat lasten ja nuorison esikuvia ja siksi välttävät alkoholiasioita julkisuudessa.

Veitolan ohjelma tulee kuitenkin televisiosta myöhään illalla.

Eiköhän älähtämisen takana ole perinteinen exit only-syndrooma. Suomalaisen maalaisuroksen homopelko on niin suuri, että temppuja voidaan tehdä hengenmenon uhalla, mutta ajatuskin pyllyyn kajoamisesta on loukkaus, joka vie miehisyyden.

Mielenkiintoista, että Duudsonien raja löytyi näin ja että asia herätti moisen vastareaktion. Jackassissa on muuten tungettu anukseen metallinen pikkuauto ja menty sitten ottamaan röntgen. Koplan uusimmassa elokuvassa on paljon huumoria, jossa flirttaillaan homouden kanssa – siis nauramatta homoudelle. Mauttomasti juu, mutta vapautuneesti. Kukapa heidän heterouttaan kyseenalaistaisi.

Mutta ei Suomessa! Myös pääduudsoni Jarno Laasalalta meni käämit, vaikkei hänelle oltu tehty ehdotuksia.

Täs Marialle lisää vinkkejä; joku eläin voitais lopettaa sukupuuttoon ohjelmassa, sokeutta voitaas yrittää parantaa virtsaamalla kasvoille, vammaisilta voitais amputoida raajoja jos ne ei kerta niitä tarvi...”, Laasala avautui.

Tämä siis porukalta, joka on esimerkiksi heitellyt toisiaan tikoilla ja nakuillut julkisesti.

Dudes! Relatkaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Erinomaista Duudsonit! Ihmisvihan täyttämän Marian meininki on ällöttänyt jo pitkään. Hyvä, että joku nostaa esiin myös kulissien takaisia ehdotuksia.

Kinnuselle totean, että homofobia on aika heppoinen selitys Pohjanmaan poikien purkaukselle. Eiköhän kyse ole enemmänkin ärsyyntymisestä siihen, että heitä kysytään jatkuvasti mitä älyttömämpiin ja mauttomampiin sekoiluihin.

Aivan kuten Loiri kertoi Vesku-dokumentissa koomikoista, joiden pitäisi olla koko ajan hauskoja.

Duudsonien imagoon kuuluu alleviivata rentoa, hullunhauskaa ja humoristista meininkiä tyyliin ”kaikki käy” Jolle löytyykin kipuraja sitten yllättävän nopeasti ja sinänsä käsittämättömästä asiasta. Viittaus pedofiliaan ei kyllä minulle aukene.

Duudsonien reaktioiden puolustajia näyttää sama kipuraja älähdyttävän. Henkinen keskenkasvuisuus paljastuu.

Kalpea katsastaja: ”Eiköhän kyse ole enemmänkin ärsyyntymisestä siihen, että heitä kysytään jatkuvasti mitä älyttömämpiin ja mauttomampiin sekoiluihin.”

Ymmärrän kieltäytymisen täysin. Mutta jos on yli kymmenen vuoden ajan tehnyt uraa olemalla nimenomaan älytön ja mauton, on kovin tekopyhää hermostua tuolla tavoin.

Marian ehdotushan on aika hyvä, vähän vinompaa Mythbusters-meininkiä. Siis kiinnostavampaa kuin tavanomainen Duudsons-riehuminen. Eikä mitään sosiaalipornoa.

Miksi juontaja itse pysyttelee ohjelmassaan sivualalla näissä kohuaiheissaan. Pieni mukaanheittäytyminen olisi paikallaan, nyt osallistuminen on tupannut jäämään sivusta kameraan luotuihin tietävän paheksuviin katseisiin.

Miksei Maria voisi yhtä hyvin toteuttaa ”hyvän ehdotuksensa” aivan omin voimin ja työntää vodkatamponin lähetyksessä omaan perseeseensä?

Eikos tama koko tempaus-idea ole tuollaista 80-luvun teini meihinkia ??? Itseasiassa ihan tylsa idea.

”Duudsonien esikuvat, sarjoja ja elokuvia tehnyt amerikkalainen Jackass-porukka…”
Tämä toimittajan esikuvien kuvittelu ei ole edes ajallisesti mahdollista. Toimittaja rakentaa ns. olkinuken, johon voi vedota.
Vois se marja työntää tamppooninsa..kerronko mihin.

Duudsonit ovat kyllä suihkutelleet jotain tabascon tapaista toisten perseisiin, tietty se ei ole kiinteää eikä sitä varmaan tarvinnut edes aukosta sisään tähtäillä. Mutta tiettyhän homofobia-kortti on helppo valinta kun Pohjanmaasta on kyse.

””Duudsonien esikuvat, sarjoja ja elokuvia tehnyt amerikkalainen Jackass-porukka…”
Tämä toimittajan esikuvien kuvittelu ei ole edes ajallisesti mahdollista. Toimittaja rakentaa ns. olkinuken, johon voi vedota.”

Knoxvillen, Tremainen ja kaverien Big Brother-temppuiluvideot sekä Margeran ja kaverien ensimmäiset CKY-videot, joista Jackass jalostui, ilmestyivät vuosia ennen Duudsonien ohjelman alkua – 1998 ja 1999.

”Duudsoneilta uskottavuutta?”

He vetävät tiettyä roolia – kuten useimmat esiintyjät, Maria mukaanlukien – ja nyt se petti pahan kerran.

Mariasta on tullut kunnon freakshow. Millon siellä on joku joka syö vaan gojimarjoja, tukiainen tai ”joku tavallisempi” kännissä… Ihan hyvä vaan etteivät suostuneet, niin jos vaikka ohjelmalle alettaisiin miettiä jotain vähän syvällisempää sisältöä. Viime aikoina on kyllä jäänyt katsomatta ja varmaan jatkossakin jos linja on tämä.

Jaha. Nykyään on siis homofobista hermostua julkisesti siitä että pyydetään tunkemaan etanolisuppo anukseen ohjelman ajaksi? Onneksi toimittaja sentään suvaitsevasti sallii Duudsoneille oikeuden kieltäytyä tempusta, vaikkakin ilman julkista kimmastumista.

Kummanko ohjelman tekijöistä tämä episodi nyt todellisuudessa kertoo enemmän? Maria Shown, vai Duudsonien? Maria näyttäköön vaikka esimerkkiä ohjelmassaan asettamalla tampponinsa, vodkalla, minttuliiköörillä tai vaikkapa pisang ambonilla uitettuna sinne minne tampponit yleensäkin asetetaan.

Duudsonit mamistavat nyt täysin, sori vaan:-) Dirty Sanchez rules…

En käsitä tätä nillityksen määrää.

Kinnunen on aivan oikeassa pilkatessaan letkeän ja rennon imagon omaavien duudsoneiden täysin järjetöntä reaktiota.

Ilmeisesti minun vaimonikin syyllistyy pedofiliaan annostellessaan kuumeessa itkevälle vauvallemme lääkettä, se kun annetaan sijoittamalla lapsen peräaukkoon suppo. Ero perseeseen tynnettyyn tamppoonin on ainoastaan vaikuttavassa aineosassa, joka vauvanlääkkeessä on muistaakseni parasetamoli.

Mitä tulee ohjelmien tasoon, niin duudsonit ja maria ovat kummatkin ihan samanlaista paskaa. Silti duudsonien herkkähipiäisyys ihmetyttää. Voi hellanlettas sentään.

Reality Check: Kerropa vaikka sinä minulle mitä Marian ehdotuksella on tekemistä pedofilian kanssa. Tuommoinen ylireagointi paljastaa jonkun aivan ihme kipupisteen poikien pelottomaksi esitellyssä imagossa.

Voihan se olla, että Duudsonit ovat laskeskelleet Marian osakkeiden olevan laskussa, joten eivät ole olleet erityisen kiinnostuneita friikkisirkukseen liittymisestä. Nyt on sitten helppo keräillä irtopisteita tuomitsemalla Marian ohjelmaa intternetseissä.

”””Duudsonien esikuvat, sarjoja ja elokuvia tehnyt amerikkalainen Jackass-porukka…”
Tämä toimittajan esikuvien kuvittelu ei ole edes ajallisesti mahdollista. Toimittaja rakentaa ns. olkinuken, johon voi vedota.”

Knoxvillen, Tremainen ja kaverien Big Brother-temppuiluvideot sekä Margeran ja kaverien ensimmäiset CKY-videot, joista Jackass jalostui, ilmestyivät vuosia ennen Duudsonien ohjelman alkua – 1998 ja 1999.”

Ehkä Jackassin sakki on videoinut toilailujaan ennen Extreme duudesoneita mutta niin on duudsonien pojatkin. Se että sinä et ole nähnyt vanhaa materiaalia poikain tempuista ennen duudsoneita ei tarkoita etteikö sitä olisi. Sitähän on ja myöskin kuvattu 90-luvun puolella.

Harmi, että sekä Kinnusen kirjoituksessa että juuri näissä kommenteissakaan kukaan ei ole takertunut itse ongelmaan eli vodka-tamponeihin. Duudsonit ovat tehneet merkittävä työtä mm. Asennetta- kampanjassa suomalaisten nuorten keskuudessa päihteettömyyteen kannustaessa. Heidän tapansa tehdä päihdeiden vastaista työtä on jotain ihan muuta kuin ”kukkahattutätien” (joihin itsekin opettajana lukeudun) höpinät. Purkaus Mariaa kohtaan facebookissa edustaa heidän linjaansa erinomaisesti ja uskon sen kolahtavan nuoriin. Kinnusenlaisten ”viihdetoimittajien” on näköjään vaikea kirjoittaa todellisista yhteiskunnallisista ongelmista, kuten nuorten päihteiden käytön monimuotoistumisesta ja syistä. Ko. rimanalituskirjoitus kuuluisi pikemminkin city-lehteen eikä arvostamaani Suomen kuvalehteen. Tässä tapauksessa pelastus on se, että SK:n kirjoituksia eivät lue nuoret, jotka pohtivat ja peilaavat vielä omaa suhdettaan päihteiisin!

Lyön vaikka vetoa, että Simo Rantalaisen aikaisessa Hyvät pahat ja Rumat -ohjelmassa tuo olisi jopa saattanut mennä läpi. Muistatteko sen kerran, kun Simo ja Jari nappasivat lääkkeitä ja alkoholia sekaisin suorassa lähetyksessä, ja toinen sammui jonnekin pukuhuoneeseen?