Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Mannerheim taas jäihin, Renny Harlin leffantekoon Georgiaan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 4.8.2009 10:23

Kauan odotetun marskielokuvan kuvaukset lykkääntyivät hamaan tulevaisuuteen, mutta Rennyllä on mielessään yllättävä hanke – ja haaste.

Variety kertoo hieman tarkemmin elokuvasta, jonka Ylen ja STT:n uutiset mainitsevat.

Etelä-Ossetian viisipäiväiseen kriisiin sijoittuva elokuva kuvataan lähellä oikeita taistelupaikkoja. Fiktiivinen tarina kertoo amerikkalaisjournalistista ja hänen kameramiehestään. Tarkemmat tiedot pidetään vielä salassa elokuvantekijöiden turvallisuuden vuoksi.

Harlin tekee elokuvan huomattavasti pienemmällä rahalla kuin Hollywood-tuotantonsa, ja kuvaaja on entinen sotakuvaaja Checco Varese.

Toiminta on ollut nopeaa – Harlin sai käsikirjoituksen luettavakseen vasta viisi päivää sitten.

Harlin kertoo Varietyssa tunteistaan ja halusta tehdä vihdoin merkityksellinen elokuva: ”I remember early on, something that my close friend Bob Shaye said to me, when I had a success directing A Nightmare on Elm Street 4, Harlin said. Bob said, `Renny, remember not to start smoking the Hollywood crack pipe, because it will give you a quick high, but you’ll get hooked and you’ll feel awful later on.’ I did smoke the Hollywood crack pipe to a certain extent, I got sucked into making commercial movies. Now that I’m a little older, I feel differently. I understand it’s easy for some people to be cynical about this, but when I wake up in the morning, I think about doing something I believe in, and not doing entertainment for entertainment’s sake. I want to make a film that says something about the human condition, and even if only a few people see this and feel its impact and its anti-war message, then I will have done something that’s important and I will be proud of it.”

Inspiraation lähteeksi Harlin mainitsee Varietyn haastattelussa Kathryn Bigelowin hienon The Hurt Lockerin (joka on tulossa Suomeen syyskuun Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleile). Myös Bigelow tunnetaan isojen budjettien toimintaohjaajana, ja The Hurt Locker on hänen urallaan onnistunut poikkeus: realistinen Irak-kuvaus.

Meni syteen tai saveen, toistaiseksi nimetön Georgia-elokuva on piristysruiske Harlinin uralle. Pitkästä, pitkästä aikaa Harlinin uutta elokuvaa voi todella odottaa: tulossa on ainakin jotain aiemmasta ratkaisevasti poikkeavaa.

Mutta kuinka paljon on lupa odottaa?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

En odottaisi liikoja! Ensinnäkään elokuvan salamastartti ei vakuuta. Rennyllä on myös aika huono kässärien valitsemishistoria. Henkilökohtaisesti koin ton Verietyn lainauksen kaiken kaikkiaan aika huvittavaksi. Milloin Renny on tehnyt elokuvaa joka tähtää johonkin muuhun kuin aivottomaan viihteeseen tai ”hollywoodin crack piipun” saamiseen (=Jäätävä Polte)?! Jäätävän Poltteen perusteella Renny on pääsi tekemään JUURI sellaisia leffoja kuin halusikin ja mihin rahkeet riittää. Odotuksia en nostaisi myöskään siksi että miehen edellinen kovasti mainostettu nahanluontiyritys oli ponnetomaksi ja tasapaksuksi osoittautunut The Cleaner.

Vertausta Bigalowhun en myöskään ihan purematta niele. Point Break (Myrskyn Ratsastajat) on parempi toiminta/jännitysleffa kuin yksikään Rennyn leffa. Strange Days oli myös loppua lukuunottamatta varsin onnistunut. Toisin kuin Bigelown, Rennyn draama- ja näyttelijäohjaustaidot ei ole koskaan allekirjoittanutta vakuuttanut. Onhan Bigelow toki tehnyt skeidaakin. Tiedä sitten kummalla on vaikeampaa hollywoodissa. Ulkomaalisella toimintaohjaajalla vai naistoimintaohjaajalla. ;)

Salamastartit ovat nykyään yleisiä, muuta Harlinin Georgia-elokuvan ainakin Hesarin tietojen mukaan tuottava losangeleslainen independent-paja Rex Films on todella pieni pulju.

Muita firmalla tekeillä olevia elokuvia ovat (suomennettuina) Nörttien herra (vrt. Sormusten herra), Iso rekka ja Tukikohta.

http://www.rexfilms.com/home.html

Ja trailerien perusteella Rex Films on toistaiseksi toiminut amerikkalaisten suoraan dvd:lle -tyyppisten halpisten ja joidenkin uusien venäläisten gangsterileffojen agentuurina.

http://www.youtube.com/profile?user=RexMediaFilms&view=videos