Mandartien tuomio, suomalaisten elokuvien rahoitus ja elokuva-alan kiinnostavuus mediassa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos tavallinen, harvojen tuntema liikemies joutuu petoksesta linnaan, ei se ihmeempi uutinen ole. Mutta jos kyseessä on elokuvatuottaja, se on iso uutinen.

Pamela ja Pekka Mandartin tuomiot nousivat Hesarin nettisivuillakin ykkösuutiseksi, vaikka harva oli Mandartien nimeä kuullut ennen kuin taloussotkuista ryhdyttiin mediassa vuosi sitten puhumaan. Toki moni oli nähnyt heidän tuotantojaan (Keisarikunta) tai Pekan ohjaaman Going to Kansas Cityn. Ainakin telkkarista.

Tuomiosta: jos syytä on, niin kyllä pitääkin rankaista.

Elokuva-alaa on helppo riepotella ja usein väärin perustein. Naristaan, kuinka suomalaiset elokuvantekijät saavat suuria tukia ja tekevät huonoja elokuvia toisilleen. Naristaan, kuinka he elävät meidän verovaroillamme, jne.

Sehän on puhetta asian vierestä, sillä Suomen elokuvasäätiö jakaa Veikkauksen rahoja, ei verovaroja. Ja viime vuoden kotimaisten huikeat katsojaluvut osoittavat, että elokuvista myös todella pidetään.

Rosvoilu tietysti vie julkisilla varoilla tuetun alan uskottavuutta. Ei esimerkiksi semmoinen peli vetele, että rakennetaan kallis mökki ja kirjataan kulut tekeillä olevan elokuvan tuotantokustannuksiksi.

Se tiedetään alallakin: kukaan ei ole lähtenyt Mandarteja julkisuudessa puolustamaan.