Man of Steel: Teräsmies lentää taas, vaan lentääkö pitkälle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Superman on kesän ehkä odotetuimman jättielokuvan sankari. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna ensi-iltansa saavan Man of Steelin tavoite on luoda Hämähäkkimies-elokuviin ja uusiin Batmaneihin verrattava yli miljardin dollarin bisnes. Mutta Superman eli suomalaisittain Teräsmies on vaikea hahmo.

Jättielokuvan trailerinkin pitää olla iso: se on kolme minuuttia pitkä, kun standardi on 2 minuuttia ja 30 sekuntia. Standardista poikkeaminen ei ole tavallista.

Traileri julkaistiin yöllä Suomen aikaa.

Ohjaaja on Zack Snyder, jonka iso menestys oli verilöyly 300, iso floppi fantasiasohellut Sucker Punch, ja kiinnostavin viritys filmatisointi sarjakuvaromaanista Watchmen. Kun haastattelin Snyderiä 300:n aikoihin, hän valmisteli Watchmenia ja sanoi, että se on elokuva, joka joka tekee muut supersankarielokuvat tarpeettomiksi.

Superman, Batman, jokainen man on nähty. Watchmenista tulee lapsilta kielletty supersankarielokuva. Saliin menevät ihmiset odottavat jotain Ihmenelosia, mutta näkevätkin jotain ihan muuta ja tajuavat, että kaikki muut supersankarileffat ovat paskaa”, Snyder mesosi Berliinissä keväällä 2007. (Juttu oli Imagessa

No joo.

On huvttavaa, että Man of Steelin tuottaja on Batmaneilla ja Inceptionilla fanipoikien jumalaksi noussut Christopher Nolan – sillä ryminäsankarillisesta maailmanpelastustrailerista tulee mieleen Michael Cainen viisaus ”Amerikka näkee itsensä Teräsmiehenä, mutta muun maailman silmin se on Lepakkomies”.

Uutta Teräsmiestä näyttelevä Henry Cavill on Tudors-sarjan tähti, mutta tätä ennen tehnyt leffapuolella vain yhden ison tuotannon pääosan. Immortals oli – sattumako? – ilmeisesti 300:n vanavedessä tuotantoon saatettu, älyttömyydessään kohtuullisen hauska pseudohistoriallinen sotku. Jotain Cavillista kertoo se, etten en muista hänen Immortals-roolistaan tai mahdollisesta karismastaan siinä yhtään mitään.

Russell Crowellekin on annettu arvokas sivuosa: hän näyttelee Kal-Elia, Teräsmiehen isää, jona nähtiin vuoden 1978 versiossa itse Marlon Brando.

Näyttelijäpuolella eniten kiinnostaa, miten Michael Shannon pärjää pahiksena. Shannon on loistava yrmeiden tai neurootikkoroolien (Revolutionary Road, Take Shelter, Premium Rush…) tulkki, ja tämä on hänen debyyttinsä jättielokuvassa.

Täytyy sanoa: todella moni tehostekuva trailerissa näyttää muoviselta, siis vanhanaikaisesti tietokonepelimäiseltä. Alkukuvista tulee mieleen Avatar.

Teräsmies on ollut vaikeahko hahmo. Bryan Singerin vuonna 2006 ohjaama elokuva flopahti. Moni nimekäs tekijä on yrittänyt saada Teris-leffaa tuotantoon ennen ja jälkeen Singerin, mutta hankkeet ovat kaatuneet.

Perinteisesti Teräsmies on yksinkertaisesti tylsimpiä supersankareita: kirkasotsaisen yli-ihmisen prototyyppi, tragedialtaan naiivi. Hahmo on lasten juttu verrattuna vaikkapa Batmanin ristiriitaisuuteen. Kenties Snyder ja kumppanit tuovat siihen uuden kulman, ettei kankaalle tule vain ”paskaa”, kuten ohjaaja itse on tavanomaisista supersankarileffoista todennut.