Makuuni, Filmtown, Blockbuster... videovuokraamojen viimeiset henkäykset

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Yhdysvaltojen suurin videovuokraamoketju oli Blockbuster. Ketjun nimestä tuli melkein synonyymi vhs-kasettien ja dvd-levyjen vuokraamiselle.

1990-luvulla ketju levisi rytisten. Parhaimmillaan vuokraamoja oli yli 9000, joista hieman yli puolet Yhdysvalloissa ja loput muun muassa Meksikossa, Kanadassa, Britanniassa, Saksassa, Australiassa ja Norjassakin. Esimerkiksi Britanniaan yhtiö saapui ostamalla paikallisen ketjun ja eteni markkinajohtajaksi. Blockbuster rakensi jopa sisähuvipuistoja, joissa oli viihdettä eri-ikäisille.

Vuonna 2004 firma näytti voittamattomalta.

Alamäki alkaa siitä, mihin ylämäki päättyy. Redbox-automaatit levisivät Yhdysvalloissa kauppakeskuksiin ja markettien auloihin. Niissä oli pienempi valikoima, mutta selkeästi halvemmat vuokrahinnat. Netflix-niminen firma vuokrasi dvd-levyjä postitse, ja kotiinkantaminen sekä pidempi laina-aika houkuttelivat asiakkaita.

Syöksy oli hurja. Blockbusterin johdossa toki nähtiin, että striimauksen suosio tulee kasvamaan, mutta omaa palvelua ei saatu siiville. Redbox-automaatteja ilmestyi joka paikkaan. ”Redbox tai Netflix eivät ole edes tutkallamme, kun puhutaan kilpailusta. Ajattelemme WalMartia ja Applea”, toimitusjohtaja sanoi vielä 2008.