Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Makuuni, Filmtown, Blockbuster… videovuokraamojen viimeiset henkäykset

Blogit Kuvien takaa 16.7.2018 14:03
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Yhdysvaltojen suurin videovuokraamoketju oli Blockbuster. Ketjun nimestä tuli melkein synonyymi vhs-kasettien ja dvd-levyjen vuokraamiselle.

1990-luvulla ketju levisi rytisten. Parhaimmillaan vuokraamoja oli yli 9000, joista hieman yli puolet Yhdysvalloissa ja loput muun muassa Meksikossa, Kanadassa, Britanniassa, Saksassa, Australiassa ja Norjassakin. Esimerkiksi Britanniaan yhtiö saapui ostamalla paikallisen ketjun ja eteni markkinajohtajaksi. Blockbuster rakensi jopa sisähuvipuistoja, joissa oli viihdettä eri-ikäisille.

Vuonna 2004 firma näytti voittamattomalta.

Alamäki alkaa siitä, mihin ylämäki päättyy. Redbox-automaatit levisivät Yhdysvalloissa kauppakeskuksiin ja markettien auloihin. Niissä oli pienempi valikoima, mutta selkeästi halvemmat vuokrahinnat. Netflix-niminen firma vuokrasi dvd-levyjä postitse, ja kotiinkantaminen sekä pidempi laina-aika houkuttelivat asiakkaita.

Syöksy oli hurja. Blockbusterin johdossa toki nähtiin, että striimauksen suosio tulee kasvamaan, mutta omaa palvelua ei saatu siiville. Redbox-automaatteja ilmestyi joka paikkaan. ”Redbox tai Netflix eivät ole edes tutkallamme, kun puhutaan kilpailusta. Ajattelemme WalMartia ja Applea”, toimitusjohtaja sanoi vielä 2008.

Yksi keskeinen ero jo striimausaikaa edeltäviin kilpailijoihin oli yksinkertainen: niillä ei ollut myöhästymismaksuja. Blockbusterissa ei ymmärretty, että kilpailua käydään ihmisten ajasta, ei vain rahasta.

Vuoden 2007 kesästä vuoden 2010 alkuun Blockbusterin osakkeen arvo laski yli 90 prosenttia.

Konkurssi tuli syksyllä 2010. Blockbuster-brändi jäi silti elämään.

Netflixistä tuli ilmiö jo postipalveluna, mutta koko ala muuttui, kun se keksi itsensä uudelleen striimauspalveluna. Siitä tuli nopeasti striimauksen globaali johtaja ja uuden jakelukulttuurin symboli.

Viime viikolla CNN julkaisi jutun Yhdysvaltojen viimeiseksi jäävästä Blockbuster-vuokraamosta. Kaksi muuta menivät kiinni nyt eilen sunnuntaina.

Netflixin markkina-arvo oli perjantaina 172 miljardia dollaria. Koomista kyllä, vuonna 2000 Blockbusterille tarjottiin mahdollisuutta ostaa Netflix, joka siis tuolloin oli postin kautta elokuvia vuokraava verkkopalvelu. Kauppahinta olisi ollut 50 miljoonaa dollaria.

Missä Amerikan viimeiset Blockbusterit ovat sinnitelleet? Alaskassa – koska siellä on suuria alueita, joilla ei ole kunnollisia laajakaistayhteyksiä.

Suomessa Makuuni-ketjulla ja Filmtown-ketjulla on kummallakin vielä kolmisenkymmentä vuokraamoa. Enimmillään Makuuneja oli maanlaajuisesti kolminkertainen määrä, Filmtowneja 75. Helsingissä kummallakin on enää ainoastaan kolme vuokraamoa.

Netflix ja HBO Nordic tulivat Suomeen 2012 ja muutkin nyt suositut striimauspalvelut lähtivät lentoon samoihin aikoihin. Vuokrausten määrä oli kääntynyt laskuun jo 2009, mutta vuokraamoille lopullisena käänteenä voidaan tilinpäätöstietojen perusteella pitää vuotta 2013. Sen jälkeen Makuunin liikevaihto on laskenut noin 20 prosenttia per vuosi ja yhtiö tekee tappiota joka tilikaudella. Filmtownin liikevaihdon lasku on yhtä vääjäämätön, tosin vain noin kymmenen prosenttia vuodessa.

Kumpikin ketju on keskittänyt panoksiaan karkkimyyntiin. Filmtownilla on erillinen Candytown-makeisketjunsakin. Vielä vuonna 2012 Filmtownin toimitusjohtaja väitti, että videovuokraamojen kuollessa kuolee elokuvateollisuus.