Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Maija Anttila valloitti Amerikan, tai ainakin suomalaisia lehtiä

Blogit Kuvien takaa 17.12.2018 08:27
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Maija Anttilan elämä on ihmeellistä.

Ainakin jos lukee suomalaisia medioita, Anttila, 30, on jo vuosia sitten valloittanut Yhdysvallat ja on kymmenien miljoonien hankkeilla kiinni miljardibisneksessä. Suurimmat tähdet suorastaan parveilevat hänen ympärillään.

Hänellä on kaksi tuotantoyhtiötä. Pari vuotta sitten Anttila kertoi suomalaisille lehdille, että hän tuottaa 20 miljoonan dollarin leffan, jossa on A-luokan Hollywood-tähti.

Eikä siinä kaikki, tekeillä oli jo toinenkin jättituotanto.

No, kumpaakaan ei ole näkynyt.

Sitä ennen Anttila melkein teki 6-osaisen Hollywood-sarjan!

No, niin hän kertoi suomalaismedioille, mutta ei ole sarjaa näkynyt.

Kauppalehdelle Anttila on kertonut olevansa mukana miljardibisneksessä.

Kerran Maija pääsi peräti Väiski Vemmelsäären juhliin – ainoana suomalaisena! – ja siitäkin kyllä Suomessa saatiin pitkä juttu aikaan.

Tänään Helsingin Sanomissa on pitkä ja kritiikitön juttukokonaisuus, jossa esitellään Anttilan uusi hanke. Toisessa jutussa on tavattu Anttila New Yorkissa. Toisessa henkilö nimeltään Dep Kirkland kertoo tekevänsä Anttilan kanssa näytelmää ”off-Broadwaylle”.

Anttilan taustaa vasten Hesarin juttua lukiessani ensimmäinen reaktioni oli sisäinen huudahdus apua, apua, apua.

Jos jutun lukee tarkemmin, huomaa, että mitään konkreettista ei ole. Ei mitään muuta kuin tarve saada satoja tuhansia euroja jostain ja toive näytelmän ensi-illasta vuonna 2019.

Jos käy Mesenaatti-palvelun sivulla, jossa Anttila kerää suomalaisilta rahaa hankkeelle, tulee surullinen olo.

Näytelmää on tarkoitus esittää teatterissa joka vetää noin 300-400 katsojaa, 8 kertaa viikossa ja vähintään kuusi kuukautta. Jos näytelmästä tulee hitti, mihin pyritään, sen esittäminen voi jatkua jopa vuosia, ja se voidaan ostaa muihin teattereihin ympäri maailmaa.”

”Näytelmän ajankohtaisen aiheen takia uskomme että jo pelkästään sillä saamme katsomot täyteen lähes jokaiseen esitykseen. Tietysti hyvä markkinointi ja huipputiimimme edesauttavat asiaa.”

”NYT MAIJA ON PÄÄTTÄNYT JAKAA TÄMÄN HUIKEAN MAHDOLLISUUDEN NIMENOMAISESTI SUOMALAISTEN KANSSA. JA JOUKKORAHOITUKSEN AVULLA AVOIMESTI SEKÄ LÄPINÄKYVÄSTI KENELLE TAHANSA MEISTÄ.”
SINULLA on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus ensimmäistä kertaa Suomessa sijoittaa menestykkääseen Broadway-tuotantoon. Samalla sinulle aukeaa mahdollisuus päästä sisäpiiriin seuraamaan esityksen valmistumista ja tapahtumia. Lähde siis Maijan matkaan valloittamaan Amerikkaa! Enää sinun ei tarvitse olla miljonääri sijoittaaksesi TUOTTOISASTI tai ollaksesi MESENAATTI.”

Sijoituksille luvataan satumaista 25 prosentin korkoa ja vielä lisätuottoa menestyksen mukaan. Hankkeen Mesenaatti-sivulla on listattu menestyneitä off-Broadwaylla aloittaneita näytelmiä. Yhtä hyvin siinä voisi olla lista menestyneimmistä Hollywoodin ulkopuolella tehdyistä elokuvista tai vaikka Suomen rikkaimmista ihmisistä. Suhteellisuudentajun puute ja silkka lapsellisuus pökerryttävät.

Hesarin jututkin ovat hirvittävän surullisia, myös journalistisista syistä. Sinne on kirjoitettu jopa tuo lupaus 25 prosentin tuotosta sijoittajille. Anttilan ilmeinen fabulismi kuukausia kestäneestä kissaruokadieetistä jääköön omaan arvoonsa, mutta minusta tuollainen ilmiselvästi äärimmäisen riskialttiin sijoituksen mainostaminen on vastuutonta. Jutussa mainitaan yksi sijoittaja, Martti Lepistö, joka uskoo Amerikan-hankkeeseen. Liekö sattumaa, että hän on Seinäjoelta, kuten Anttilakin – ja se sama tyyppi, joka hehkuttaa hanketta Mesenaatti-sivustolla.

Jutuissa on aikamme ehkä suurimman elokuvatähden Jennifer Lawrencen ja toisen supertähden Scarlett Johanssonin kuvat.

Mikäköhän tässä on logiikkana. Juu, ymmärrän että kun tehdään Yhdysvalloissa, niin se Lawrence tai hätätapauksessa Johansson varmaan olisi kiva saada messiin vähän näyttelemään – mutta entä Helsingin Sanomien kulttuurisivujen logiikkana? Siis siinä, että tällainen haihattelu näin legitimoidaan.

Voisi kuvitella, että jos Lawrence tai Johansson – tai kuka tahansa edes etäisesti tunnettu tähti – olisi kiinnostunut, rahaa ei tarvitsisi kerjätä Seinäjoelta.

Samalla tavalla minä voin tässä toivoa, että Jennifer Lawrence tulisi meidän perheen joulupukiksi jouluaattona. Kyllä olisi mukava ajatus. Hyvää joulua kaikille.

Kuka muuten on Dep Kirkland? Googlella löytyy muutama maininta, IMDb-tietokannassa on jokunen maininta pikkuisista tv-rooleista ja on Depillä melkein sata Twitter-seuraajaakin. Hänellä ei ole ollut Suomea, jossa mediat kirjoittaisivat hänestä ihaillen ja faktoja sen enempää tsekkaamatta.

Paitsi nyt on.